De oppositie in de Friese Provinciale Staten is zeer kritisch over de begroting die woensdag werd besproken. Volgens onder meer GrienLinks en de VVD staan er te weinig concrete plannen in om het college van Gedeputeerde Staten te kunnen controleren. Ook was er kritiek op de uitvoerbaarheid van plannen, omdat de provincie al jaren tientallen miljoenen overhoudt aan het einde van het boekjaar. De begroting werd wel aangenomen.
„Waar kunnen wij het college op controleren?”, vroeg VVD-fractievoorzitter Eric ten Keurs zich af. Hij had liever gezien dat heel helder in de begroting uitgelegd zou staan waar het geld naartoe gaat. Nu staat er volgens hem alleen in dat ergens geld voor is uitgetrokken, maar staat er niet wat ermee moet gebeuren. Fractievoorzitter van GrienLinks Charda Kuipers zei teleurgesteld te zijn in het college en de coalitie. „De begroting ontbeert visie en samenhang.” Als voorbeeld noemde Kuipers het beleid voor Friese literatuur en laaggeletterdheid, waar geen concreet doel in staat voor 2025.
„Dit jaar hebben we een verbeterslag gemaakt op onze plannen en de uitvoerbaarheid”, zei gedeputeerde Eke Folkerts (BBB, financiën), die het vergeleek met vorig jaar. Kuipers was het daar niet mee eens. „Met wat hier instaat, kunnen we het niet goed controleren. Er zijn geen heldere doelen.”
Meerdere oppositiepartijen waren niet te spreken over het aanhouden van grote reserves door de provincie. De vrij aanwendbare reserves zijn in een jaar tijd verdubbeld tot ongeveer 150 miljoen euro, voornamelijk door een aantal meevallers vanuit de regering. Klaas Zwart van de PvdA vroeg zich af of het college wel voldoende op de hoogte was van de inkomsten vanuit de rijksoverheid. „Was het wel nodig om zoveel bezuinigingen door te voeren? Volgens de accountant zijn wij heel voorzichtig.”
Folkerts (financiën, BBB) zei dat ze de meevallers niet hadden kunnen zien aankomen. Het was volgens haar nodig om het geld op de spaarrekening te zetten, omdat de reserves door het beleid van dit college flink waren gedaald.