De onlangs als Amerikaanse president gekozen Donald Trump heeft er bij de Russische president Vladimir Poetin op aangedrongen de oorlog in Oekraïne niet te laten escaleren.
Dat meldde The Washington Post zondag, onder verwijzing naar mensen die bekend zijn met de inhoud van het gesprek. De twee spraken elkaar donderdag telefonisch. In het gesprek liet Trump ook weten interesse te hebben in een vervolggesprek om een „snelle oplossing van de oorlog in Oekraïne” te bespreken, aldus de krant.
Trump sprak woensdag met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. In dat gesprek zei de president-elect dat hij Oekraïne zal steunen, zonder dat verder uit te werken. Trump heeft tijdens zijn verkiezingscampagne meermaals beweerd dat hij de oorlog „in één dag” kan beëindigen, zonder in detail te treden over hoe hij dat zou doen.
Eerder zondag gaf het Kremlin aan dat het voorzichtig positief is over hoe Trump zich zal opstellen in de oorlog in Oekraïne. „De signalen zijn positief”, zei Kremlinwoordvoerder Dmitry Peskov in een interview. Rusland is nog terughoudend omdat niet duidelijk is hoe Trump zal handelen als hij daadwerkelijk weer president is.
Onderhandelingstafel
President Joe Biden heeft woensdag een overleg met Trump in het Witte Huis. „De president zal aan president Trump uitleggen hoe hij de zaken ziet, wat de situatie is, en met hem in overleg gaan over de wijze waarop hij deze kwesties wil aansnijden wanneer hij de functie overneemt”, zei de nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan tegen CBS News.
Volgens Sullivan wil Biden „Oekraïne een zo sterk mogelijke positie bezorgen op het slagveld, zodat het land ook zo sterk mogelijk is aan de onderhandelingstafel”. De Verenigde Staten leveren in de aanloop naar het aantreden van Trump in januari nog 6 miljard dollar (5,6 miljard euro) aan toegezegde militaire steun aan Oekraïne, bevestigde Sullivan zondag.
De Duitse bondskanselier Olaf Scholz heeft aangegeven „snel” in gesprek te willen met president Poetin, maar niet alleen. Scholz lichtte niet toe wie er nog meer bij het gesprek zouden moeten zijn, maar wilde in elk geval de situatie eerst bespreken met Oekraïne. Hij benadrukte dat het belangrijk is dat Kyiv weet „dat het op ons en op anderen kan rekenen”. De bondskanselier wil er alles aan doen om de oorlog niet te laten escaleren. „En natuurlijk moeten we kijken of deze oorlog altijd zo door blijft gaan of dat er mogelijkheden zijn om die te beëindigen.”