PolitiekInternetgokken

Reguleren online gokmarkt grotendeels mislukt

Met het legaliseren van internetgokken heeft de overheid bepaald niet bereikt wat haar voor ogen stond.

5 November 2024 19:03
Een website voor online gokken. beeld ANP, Koen van Weel
Een website voor online gokken. beeld ANP, Koen van Weel

Dat blijkt uit een dinsdag verschenen onderzoek waarin de bijbehorende wet, conform de toezegging van het kabinet-Rutte III, drie jaar na het van kracht worden ervan wordt geëvalueerd.

Op basis van het beleid en de huidige uitvoeringspraktijk kan zelfs worden verwacht dat er met name bij jongvolwassenen die na het van kracht worden van de wet voor het eerst zijn begonnen met gokken schade zal optreden, staat in het rapport. Het kan daarbij gaan om „groot persoonlijk leed.” Dat de wet de zorg voor onlinekansspelspelers heeft belegd bij de gokbranche zelf noemen de onderzoekers ronduit „naïef”.

De wet- en regelgeving waarin deze zorgplicht wordt uitgewerkt bevat veel open normen, is een andere conclusie. Gokbedrijven vullen de zorgplicht daardoor elk op eigen wijze in en dat blijkt verre van effectief.

Maatregelen die te maken hebben met speelgedrag, zoals het instellen van speellimieten, kunnen bovendien alleen iets uithalen als die aanbieder-overstijgend zijn, merkt het rapport op. Dat is nu niet het geval. Op aandringen van de ChristenUnie heeft de Kamer overigens al wel aangedrongen op de komst van een overkoepelende speellimiet.

Het rapport noemt het problematisch dat experts nu onvoldoende betrokken zijn bij het preventiebeleid.

Vermoedelijk was een deel van de problemen voorkomen als bij het opstellen van de wet meer zorgvuldigheid was betracht, betogen de onderzoekers verder. Zo was een cruciale term als verslavingspreventie in de wet die beide Kamers goedkeurden onvoldoende uitgewerkt, waardoor het nu lastig meetbaar is in hoeverre het beleid succesvol is geweest. Met concretere doelstellingen, zoals ”het voorkomen van gokgerelateerde schade”, zou dat euvel zijn voorkomen.

Infiltranten

De auteurs drukken het kabinet op het hart snel te zorgen voor een centraal verslavingsbeleid. Ook willen ze onderzocht hebben in hoeverre het inperken van gokreclames juridisch mogelijk is.

De toezichthouder op de gokmarkt, de Kansspelautoriteit (Ksa), zou volgens het rapport de toegang tot de websites van illegale gokbedrijven moeten kunnen blokkeren. Om vast te stellen of bedrijven zich aan de regels houden, moet de Ksa volgens het rapport ook infiltranten kunnen inzetten.

Verantwoordelijk staatssecretaris Struycken liet een maand geleden al weten de wet te willen aanscherpen, omdat die de verantwoordelijkheid in zijn ogen te zeer bij kwetsbare spelers neerlegde. Zijn beleidsreactie op het rapport, die hij nog dit jaar met de Kamer wil delen, moeten de ins en outs van die voorgenomen aanscherping verder verduidelijken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer