BuitenlandPodcast Bellen met Den Haag
Gegokt en verloren. Draait NSC de liberale gokwet van de VVD terug?

Jarenlang hield het CDA de liberalisering van de gokmarkt tegen. Toen het gedaan was met de macht van de christendemocraten, kwam het gokbeleid in handen van de liberale Fred Teeven. Met als gevolg dat in 2021 veel bedrijven op de legale gokmarkt actief werden. „De online gokbranche is een goudmijn. De vraag is wel welk prijskaartje daaraan hangt”, zegt Jakko Gunst in de podcast Bellen met Den Haag.

Redactie podcast
Beeld: bewerking RD
Beeld: bewerking RD

„Met de toename van het aantal gokkers groeide ook het aantal probleemspelers. De verslavingszorg geeft aan dat het aantal gokverslaafden ook een bovengemiddelde groei kent. Rijk worden doordat je mensen de vernieling in helpt, kunnen we anno 2024 toch niet toestaan,” meent Jakko.

Dit najaar wordt de huidige gokwet geëvalueerd. Gaat die dan stevig op de schop, zodat de manoeuvreerruimte van gokbedrijven wordt ingeperkt? Jakko verwacht dat daarvoor in de huidige Tweede Kamer een meerderheid zal zijn. „Regeringspartij NSC had in het verkiezingsprogramma zelfs staan dat online gokken weer verboden moet worden. NSC-staatssecretaris Struyken liep begin deze maand al vooruit op de evaluatie van de huidige wet. Hij schreef in een Kamerbrief dat de wet te veel uitgaat van de eigen verantwoordelijkheid van de spelers en de aanbieders. NSC lijkt kortom de oude lijn van het CDA te willen volgen. Dit kan betekenen dat de gokwet van Teeven de nek wordt omgedraaid. De liberalen hebben de gokmarkt destijds een vinger gegeven, maar die branche heeft gelijk de hele hand gepakt. Dit keert zich nu tegen hen. Ze hebben gegokt en verloren.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer