Kiescommissie: Georgische Droom wint verkiezing met 54 procent
De regeringspartij Georgische Droom (GD) heeft zaterdag met 54 procent van de stemmen een absolute meerderheid gehaald bij de parlementsverkiezingen in Georgië, meldt de nationale kiescommissie. Oppositiepartijen spreken van „vervalste” resultaten.
De GD, die werd opgericht door miljardair Bidzina Ivanishvili, kwam in 2012 aan de macht en was in theorie altijd pro-Europees. De laatste jaren is dat helemaal omgedraaid, met name sinds de Russische invasie in Oekraïne. De regeringspartij introduceerde –naar voorbeeld van Rusland– een buitenlandse-agentenwet, waarmee het volgens waarnemers greep krijgt op onwelgevallige organisaties. Ook is zo’n wet onverenigbaar met eventuele EU-toetreding van kandidaat-lidstaat Georgië. Bovendien beweert de GD dat het Westen het land wil meeslepen in de oorlog in Oekraïne.
Een blok van pro-Europese partijen had gehoopt bij de verkiezingen de macht van GD te doorbreken. Een belangrijk verkiezingsthema was de verhouding van Georgië tot de Europese Unie. Volgens opiniepeilingen wil 80 procent van de Georgiërs aansluiting bij de EU.
Staatsgreep
Nu GD de verkiezingen heeft gewonnen, stellen oppositiepartijen dat de stembusgang niet eerlijk is verlopen. Ze spreken van „een constitutionele staatsgreep”. Volgens Tina Bokuchava, leider van de Verenigde Nationale Beweging, heeft de kiescommissie de resultaten „vervalst” en zijn de verkiezingen „gestolen”. Coalitie voor Verandering, de grootste oppositiepartij, heeft gezegd haar zetels in het parlement niet te zullen innemen.
Op sociale media zijn berichten te zien over ongeregeldheden bij de stembusgang. Journalisten en kiezers zouden bij stembureaus zijn belaagd. Op een filmpje is te zien hoe een man in de stad Marneoeli, in het zuidoosten van Georgië, een stembus volpropt met stembiljetten. De oppositie en de regeringspartij beschuldigen elkaar ervan achter de verstoringen te zitten.
Ook de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), die de verkiezing van zaterdag in Georgië heeft geobserveerd, meldt dat overheidsmedewerkers onder druk zijn gezet tijdens de verkiezingen. De organisatie zag ook dat kiezers hun stem lieten beïnvloeden uit angst voor vergelding.
Charles Michel, de voorzitter van de Europese Raad, heeft de Georgische autoriteiten opgeroepen onderzoek te doen naar de gerapporteerde schendingen. De Verenigde Staten sluiten zich bij die oproep aan.
Staat met deze verkiezingsuitslag een toekomstig EU-lidmaatschap van Georgië op losse schroeven? De uitslag is in ieder geval „een welkom resultaat voor Moskou”, zegt Olga Oliker, directeur van het Europa- en Centraal-Aziëprogramma bij de denktank International Crisis Group (ICG). „Rusland ziet het land als een prijs in een wedstrijd met de EU. Het ziet ernaar uit dat EU-toetreding van Georgië niet snel zal gebeuren.”