Buitenland
Kiescommissie: Georgische Droom wint verkiezing met 54 procent

De partij Georgische Droom (GD) heeft een absolute meerderheid gehaald na de parlementsverkiezingen in Georgië van zaterdag, meldt de nationale kiescommissie. Met meer dan 99 procent van de kiesdistricten geteld krijgt GD volgens de commissie 54 procent van de stemmen.

ANP

De partij, die werd opgericht door miljardair Bidzina Ivanishvili, zocht de voorbije jaren steeds meer toenadering tot Rusland en wordt ervan beschuldigd autoritaire maatregelen te nemen, onder meer gericht tegen de lhbtq±gemeenschap. Een blok van pro-Europese partijen had gehoopt de macht van GD te doorbreken bij de verkiezing.

Oppositiepartijen stellen dat de verkiezing niet eerlijk is verlopen en spreken van „een constitutionele staatsgreep”. Volgens Tina Bokuchava, leider van de Verenigde Nationale Beweging, heeft de kiescommissie „het vuile werk opgeknapt voor miljardair Ivanishvili”. Volgens haar zijn de resultaten „vervalst” en is de verkiezing „gestolen”.

Een lokale waarnemingsorganisatie maakte melding van intimidatie en het omkopen van kiezers. Later op zondag worden de rapporten verwacht van andere waarnemingsorganisaties, waaronder de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) die bij de verkiezing aanwezig was.

Een belangrijk thema bij de verkiezing was de verhouding van Georgië met de Europese Unie. Volgens opiniepeilingen wil 80 procent van de Georgiërs graag aansluiten bij de EU. Ook Georgische Droom is in theorie pro-Europees, maar in de praktijk nam de partij de laatste tijd verder afstand van het blok.

Dat deed ze onder meer door de introductie van een buitenlandse-agentenwet, waarmee de regering volgens waarnemers greep krijgt op kritische organisaties. Rusland heeft een soortgelijke wet. Zo’n wet is onverenigbaar met toetreding tot de EU. Het Europees Parlement sprak eerder deze maand van een „democratische terugval” van Georgië.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer