EconomieFinanciering landbouw
Financieringsplatform mkb stelt fonds open voor boeren

NLInvesteert, een financieringsplatform voor het midden- en kleinbedrijf, breidt zijn activiteiten uit naar de agrarische sector. Het platform opent een nieuw fonds voor boeren die hun bedrijf willen verduurzamen, maar van de bank geen of onvoldoende financiering krijgen.

Met hun grond als onderpand kunnen boeren onder voorwaarden een lening krijgen bij NLInvesteert voor verduurzaming van hun bedrijfsvoering. beeld ANP, Rob Engelaar 
Met hun grond als onderpand kunnen boeren onder voorwaarden een lening krijgen bij NLInvesteert voor verduurzaming van hun bedrijfsvoering. beeld ANP, Rob Engelaar 

NLInvesteert startte tien jaar geleden als crowdfundingsplatform voor het mkb, dat na de financiële crisis moeite had om investeringen gefinancierd te krijgen. „In de agrarische sector zien we nu een soortgelijke situatie. Als de drie grootbanken geen krediet verstrekken, kunnen agrariërs nauwelijks nog ergens terecht”, zegt directeur Dirkjan Takke.

Als gevolg van nieuwe Europese wetgeving, de zogeheten Basel 4 regels, moeten banken grotere buffers aanhouden en strengere voorwaarden stellen aan kredieten. Zoals veel andere ondernemers kunnen boeren daardoor minder geld lenen dan voorheen.

Dirkjan Takke. beeld NLInvesteert, Jose Donatz

Intussen is de financieringsbehoefte in de agrarische sector juist hoog. Boeren moeten hun bedrijven verduurzamen en daarvoor investeren in bijvoorbeeld de aankoop van extra grond, in technieken om de uitstoot van stikstof te verminderen en minder afhankelijk te worden van gewasbescherming, in precisielandbouw en in genetica.

Rente

Boeren die bij de bank bot vangen vanwege het onzekere rendement van hun plannen op korte termijn, kunnen een beroep doen op het nieuwe fonds van NLInvesteert. Ze betalen een wat hogere rente dan bij de bank, maar daar staat tegenover dat de aflossingsvoorwaarden flexibeler zijn.

„Wij overbruggen de periode totdat de bank bereid is tot herfinanciering. Dan moet je denken aan maximaal vijf jaar”, zegt Takke.

Het fonds, waarvoor momenteel investeerders worden geworven, heeft een beoogde omvang van 20 miljoen euro. De verwachte financieringsbehoefte van aankloppende agrariërs ligt tussen de 500.000 en 2 miljoen euro. Dat betekent dat enkele tientallen boeren geholpen kunnen worden.

Takke: „Als er meer behoefte is, kunnen we een tweede fonds openen. In het mkb zijn we al aan een vierde fonds toe”.

In die laatste sector heeft NLInvesteert in tien jaar tijd al bemiddeld voor een totaalbedrag van 1 miljard euro. Daarvan is 600 miljoen euro afkomstig van de private investeerders op het platform, de rest komt doorgaans van banken.

Selectie

Boeren die een beroep op het nieuwe fonds doen, moeten rekenen op een strenge selectie. De plannen die ze hebben moeten aantoonbaar bijdragen aan de verduurzaming van de sector. Alleen een duurzame landbouw heeft toekomst, stelt Dave de Groot, regiodirecteur Noord-Nederland en agrarisch specialist bij NLInvesteert.

Dave de Groot. beeld NLInvesteert

„We selecteren op ondernemerschap en op de toekomstvisie van de boer: wat doe je al en wat ben je van plan als het gaat om duurzaamheid. We eisen niet dat een bedrijf omschakelt naar biologische landbouw, maar we willen wel stappen zien. Een adviescommissie van externe deskundigen beoordeelt of die voldoende zijn.”

NLInvesteert gaat volgens Takke met zijn eisen minder ver dan het door de overheid ingestelde Investeringsfonds Duurzame Landbouw, dat onder de vlag van het Nationaal Groenfonds opereert. Boeren die een beroep doen op dit investeringsfonds moeten verplicht de stikstofuitstoot van hun bedrijf verlagen en op minimaal vier andere duurzaamheidsdoelen vooruitgang boeken.

Investeerders

Volgens De Groot loont het voor investeerders om mee te doen aan het nieuwe fonds. De Nederlandse landbouw is volgens hem een bloeiende sector die wereldwijd vooroploopt in innovatie en verduurzaming. „Het moet nog beter, maar dat is haalbaar. Er ligt een enorm potentieel.”

Het fonds biedt een verwacht rendement van 5,5 tot 6,5 procent per jaar. Landbouwgrond is steeds het onderpand, waarop NLInvesteert het eerste recht van hypotheek vestigt. Omdat agrarische grond heel waardevast is, spreekt het platform van „een zeer solide basis”.

Makelaarsvereniging NVM meldde eerder deze maand dat de gemiddelde verkoopprijs van landbouwgrond in het eerste halfjaar van 2024 is uitgekomen op 81.500 euro per hectare. Tien jaar eerder was dat nog 50.000 euro. De NVM verwacht dat de prijzen zullen blijven stijgen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer