BinnenlandBrandpreventie
Minder woningbranden, maar meer gevaar door accu

Het aantal woningbranden daalt, maar er ontstaan wel steeds meer problemen door accu’s en batterijen die vlamvatten. De brandweer vraagt er extra aandacht voor.

L. Vogelaar
Woning in lichterlaaie. Steeds vaker is het in brand vliegen van een accu of batterij de oorzaak van een woningbrand. beeld Floris Kayim
Woning in lichterlaaie. Steeds vaker is het in brand vliegen van een accu of batterij de oorzaak van een woningbrand. beeld Floris Kayim

Volgens het Verbond van Verzekeraars, dat woensdag de jaarlijkse Risicomonitor Woningbranden uitbracht, is de daling onmiskenbaar: in 2020 ontvingen verzekeraars 65.171 claims vanwege brand in een huis, in 2021 56.472, in 2022 54.080, in 2023 52.055. Zorgelijk is echter dat het aantal branden dat wordt veroorzaakt door accu’s in een jaar tijd is verdubbeld: van 1 naar 2 procent van alle woningbranden. Het gaat dan om accu’s van elektrische fietsen, scooters en bromfietsen, maar ook van gereedschap, speelgoed, tablets en mobiele telefoons. Daarom is ”veilig laden” deze maand het thema van de Nationale Brandpreventieweken, zodat mensen zich bewust worden van de risico’s en ook weten wat ze moeten doen bij een accu- of batterijbrand.

„Haal de accu van de lader als deze vol is” - Tip van Brandweer Nederland

Dat laatste weten veel mensen niet, volgens de Nederlandse Brandwonden Stichting. Wie vuur ziet, heeft de neiging dat met water te willen blussen. En juist dat is gevaarlijk, stelt de stichting. Op iklaadaccuraat.nl wordt uit de doeken gedaan wat mensen in zo’n situatie moeten doen.

Gemiddeld beschikte een Nederlands huishouden vorig jaar over 131 elektrische apparaten, 38 meer dan tien jaar eerder. Hoe ga je daarmee om? Vanwege de Nationale Brandpreventieweken zijn de tips nog eens op een rij gezet:

  • Lees en volg de bijgeleverde handleiding van de fabrikant. Daarin staat duidelijk hoe en waar de batterij opgeladen kan en mag worden.

  • Gebruik alleen de bijgeleverde of geadviseerde laders. Die zijn ontworpen om de juiste hoeveelheid stroom af te leveren bij het apparaat. Imitatieopladers zijn wellicht goedkoper, maar kunnen de accu beschadigen, ook al hebben ze soms dezelfde specificaties.

  • Laad en bewaar je accu of batterij bij kamertemperatuur. Voorkom blootstelling van accu en lader aan extreem hoge of lage temperaturen of aan vocht. Vooral bij hitte kunnen accu’s doorbranden of ontploffen. Laat dus ook geen mobiele telefoon in de zon liggen, in de vensterbank of in de auto op het dashboard.

  • Batterijen lopen langzaam leeg en bij lage spanning kan schade ontstaan. Laad een accu dus tenminste eens in de drie maanden op.

  • Is een accu gevallen, beschadigd of vervormd? Dat kan leiden tot doorbranden of een explosie. Leg de accu buiten en lever hem in of bel de fietsspecialist.

  • Laat de accu door een deskundige onderhouden.

  • Tijdens het opladen wordt de accu warm. Dit kan op een brandbare ondergrond tot brand leiden. Leg de accu dus op een stabiele, onbrandbare plek. Niet in een gang of trappenhuis, want dat zijn de vluchtwegen als er iets misgaat.

  • Leg een telefoon niet ’s nachts aan een oplader. Als je een accu overdag oplaadt, ben je er direct bij als er iets misgaat.

  • Haal de accu van de lader als deze vol is. Dat is veiliger en daardoor gaat een accu ook langer mee.

  • Gebruik rookmelders in de ruimte waar de accu’s opgeladen worden.

  • Als er toch een batterij in brand vliegt, kunnen mensen het best naar buiten gaan en 112 bellen. Veiligheidsregio Zuid-Limburg doet de suggestie eerst zelf te proberen het apparaat naar buiten te brengen, mits dat nog veilig kan. Daar moet het minstens 48 uur in een emmer water worden gedompeld. Vaak lukt zelf blussen echter niet, en een batterij bevat gevaarlijke stoffen.

iklaadaccuraat.nl

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Brand

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer