Binnenland
50.000 transformatorhuisjes en nieuwe tarieven om vol stroomnet

Klimaatminister Sophie Hermans komt met een pakket maatregelen dat de problemen van een overvol stroomnet moet tegengaan, bevestigen ingewijden na berichtgeving van De Telegraaf. Zo is ze van plan om zo’n 50.000 transformatorhuisjes te laten bijbouwen. Ook wil de bewindsvrouw gaan sleutelen aan het systeem van nettarieven, zodat huishoudens en kleinverbruikers worden gestimuleerd om elektriciteit te verbruiken op momenten waarop het net dat beter aankan.

ANP

De plannen staan in de jaarlijkse klimaatnota die Hermans donderdagochtend presenteert aan de Tweede Kamer. Door de opkomst van duurzame energiebronnen als zonne-energie wordt het elektriciteitsnet de laatste jaren steeds intensiever gebruikt. Dat zorgt voor overbelasting, waardoor bedrijven in delen van het land zelfs niet meer worden aangesloten op elektriciteit.

Netbeheerders benoemen al langer dat in Nederland circa 50.000 transformatorhuisjes nodig zijn. Hermans gaat hierin mee en heeft daarbij ook een plan om ervoor te zorgen dat deze snel kunnen worden gebouwd. Gemeenten en netbeheerders krijgen de opdracht om locaties te vinden, te zorgen dat de huisjes worden gebouwd en dat af te stemmen in de buurt. Zij krijgen hierbij ondersteuning van een ‘vliegende brigade’, om problemen door personeelstekorten te voorkomen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer