Economie
McDonald’s omlaag op Wall Street na E.coli-uitbraak in VS

McDonald’s zakte woensdag met bijna 7 procent op de aandelenbeurs in New York. De Amerikaanse gezondheidsdienst CDC meldde dat een persoon is overleden en tientallen ziek zijn geworden na een ernstige E.coli-uitbraak in de VS, die wordt gelinkt aan hamburgers van de fastfoodketen. McDonald’s stelt dat de uitbraak veroorzaakt is door besmette uien van een leverancier. De uitbraak, die eind september begon, heeft zich verspreid over tien westelijke staten.

ANP

De algehele stemming op Wall Street was licht negatief, na de winstnemingen in de afgelopen twee dagen. De Dow-Jonesindex noteerde kort na opening van de markt 0,5 procent lager op 42.703 punten, mede door het koersverlies van McDonald’s. De brede S&P 500-index zakte 0,3 procent tot 5832 punten en techgraadmeter Nasdaq verloor 0,6 procent tot 18.478 punten.

Boeing zakte ruim 1 procent. De geplaagde vliegtuigfabrikant leed in het afgelopen kwartaal een verlies van ruim 6 miljard dollar. Het bedrijf had al gewaarschuwd voor grote verliezen in het derde kwartaal door de hoge kosten van de staking bij fabrieken in Seattle en Portland, die al ruim een maand duren. Afgelopen zondag deed Boeing een nieuw loonbod aan de stakende werknemers, die daar woensdag over zullen stemmen.

Coca-Cola verloor 2,2 procent. De frisdrankfabrikant boekte afgelopen kwartaal meer omzet en winst dan verwacht, vooral dankzij prijsverhogingen.

Starbucks verloor 2 procent. De koffieketen heeft zijn financiële vooruitzichten voor het nieuwe boekjaar ingetrokken, nu de verkopen voor het derde kwartaal op rij flink zijn gedaald.

De kwartaalcijfers van Texas Instruments werden juist met enthousiasme onthaald. De chipproducent zag de omzet en winst afgelopen kwartaal minder hard dalen dan gevreesd. De verwachtingen voor het huidige kwartaal vielen wel wat tegen. Het aandeel won bijna 4 procent.

Qualcomm daalde 2 procent. Volgens persbureau Bloomberg overweegt chipontwerper Arm zijn licentie voor de chipproducent in te trekken. Qualcomm mag dan geen chips meer maken op basis van de ontwerpen van Arm.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer