Buitenland
Le Pen verdedigt zich in rechtszaal tegen beschuldigingen fraude

De Franse oppositiepoliticus Marine Le Pen heeft zich in de rechtszaal verdedigd tegen de beschuldigingen tegen haar en haar partij dat ze EU-geld verduisterd zouden hebben. Le Pen verklaarde dat ze geen probleem ziet in de manier waarop het geld gebruikt is.

ANP

De zaak gaat over praktijken tussen 2004 en 2014, toen Le Pen in het Europees Parlement zat namens de uiterst rechtse Front National (FN), tegenwoordig bekend als de Rassemblement National. Volgens de aanklachten hebben zij en haar partijgenoten in die periode geld dat bedoeld was voor werk in het Europarlement onwettig doorgesluisd naar de partijkas. Zo zouden ze assistenten hebben betaald die helemaal niet in Brussel werkten.

Het proces over de vermeende fraude begon twee weken geleden. Maandag werd Le Pen voor het eerst ondervraagd. Ze zei dat ze het dienen van het nationale partijbelang ziet als een van de taken van een Europarlementariër. „Ik zie het verschil niet tussen het werk van een nationale parlementariër en een Europarlementariër, behalve de schaal”, aldus Le Pen. „We bedrijven politiek!”

Het proces krijgt veel aandacht in Frankrijk, omdat Le Pen een celstraf van tot wel tien jaar kan krijgen. Bovendien dreigt voor haar een jarenlange uitsluiting in de politiek. Ze zou dan niet mee kunnen doen aan de presidentsverkiezingen in 2027. Ze staat samen met 24 partijmedewerkers terecht.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer