Actie Giro555
Giro555 krijgt in twee dagen ruim 1,1 miljoen euro binnen voor noodhulp Midden-Oosten  

Bij Giro555 is de afgelopen twee dagen ruim 1,1 miljoen euro binnengekomen voor noodhulp in het Midden-Oosten. Kerk in Actie, een van de tien hulporganisaties achter Giro555, hoopt dat kerken zondag bij de collecte aandacht vragen voor de inzamelingsactie.

Syrische en Libanese vluchtelingen bij de grensovergang Massna in Libanon. beeld APA, JOAO RELVAS
Syrische en Libanese vluchtelingen bij de grensovergang Massna in Libanon. beeld APA, JOAO RELVAS

Dat maakte Kerk in Actie, de diaconale organisatie van de Protestanste Kerk in Nederland, zaterdagmiddag bekend. Met de opbrengst bieden de hulporganisaties achter Giro555 „levensreddende hulp, zoals medische zorg, voedsel, water en tijdelijk onderdak aan mensen in Libanon, Gaza, de Westelijke Jordaanoever, Israël en Syrië”.

Hulpverleners van de organisaties achter Giro555 zijn ter plaatse of werken samen met lokale partners om de meest getroffen mensen te helpen. Zo biedt Kerk in Actie „hulp in Libanon, Israël, Gaza en op de Westelijke Jordaanoever”. Het gaat onder meer om schoon drinkwater, medische zorg, toiletspullen, hulp bij traumaverwerking en tijdelijk onderdak voor mensen op de vlucht.

„Wij komen in actie voor de naaste, dichtbij en ver weg. Geen mens uitgezonderd”, zegt Pepijn Trapman, operationeel directeur van Kerk in Actie. „Ik verwacht en hoop dat veel kerken zich solidair tonen met de mensen in nood in het Midden-Oosten. Ik moedig dit van harte aan.”

Gebed

Ook het Christelijk Noodhulpcluster voert actie voor noodhulp in het Midden-Oosten, vooral gericht op mensen in Libanon en Syrië. Drie betrokken organisaties –Dorcas, Tearfund en ZOA– zijn „al jaren” werkzaam in Libanon en Syrië. „Samen met christelijke partners en kerken komen we in deze landen in actie voor de mensen die ontheemd zijn en bieden aan hen humanitaire hulp”, meldt het noodhulpcluster op haar website .

Het Christelijk Noodhulpcluster roept ook op tot gebed voor de situatie in het Midden-Oosten. „Bid voor de slachtoffers, de nabestaanden en hulpverleners. Bid voor de landen, de bevolkingsgroepen en de leiders. Als leden van het Christelijk Noodhulpcluster geloven we dat vrede en verzoening de enige uitweg is uit deze situatie en dat dit alleen door het werk van Jezus Christus kan. Laten we daarom ook bidden voor Zijn vrede.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer