Kerk & religieEvangelicals for Harris
Evangelicals for Harris zetten Billy Graham in tegen Trump

De groep Evangelicals for Harris gebruikt in een advertentiecampagne beelden en uitspraken van de evangelist Billy Graham om het immorele gedrag van Republikeins presidentskandidaat Trump aan de kaak te stellen.

Evangelist Billy Graham. beeld EPA, Peter Foley 
Evangelist Billy Graham. beeld EPA, Peter Foley 

De reclamecampagne, die donderdag werd gelanceerd, bevat fragmenten uit een preek uit 1998 van de in 2018 overleden evangelist over 2 Timotheus 3 : 1-5. In dat Bijbelgedeelte beschrijft Paulus de verschrikkelijke ontwrichting van het maatschappelijk leven in het laatste der laatste dagen. Hij waarschuwt dat de mensen dan volkomen egocentrisch zullen zijn, geldzuchtig en opgeblazen.

Nadat in de digitale advertenties Graham heeft gesproken over hebzucht, komt er een fragment waarin Trump grappend zegt dat hij „hebzuchtig, hebzuchtig, hebzuchtig” is en „al het geld heeft gepakt dat ik kon krijgen”.

Wanneer Graham leest dat Paulus zich uitspreekt tegen mannen die „trots en beledigend” zijn, wordt in de advertentie een clip getoond van de toenmalige Fox News-presentatrice Megyn Kelley, waarin ze Trump tijdens een debat in 2015 vroeg ​​naar zijn denigrerende opmerkingen over vrouwen.

Trumps grap uit 2019 dat hij „de uitverkorene” was om de handel met China te reguleren, is volgens de makers van de advertenties het bewijs dat hij „verraderlijk, roekeloos en arrogant” is.

De advertentie eindigt met de suggestie dat Trump „de façade van religie” in stand houdt, maar dat zijn leven de waarheid van de Bijbel ontkent. Er wordt gebruikgemaakt van een videofragment uit 2015 waarin peiler Frank Luntz aan Trump vraagt of hij ooit om vergeving van God heeft gevraagd. Trump zei toen: „Ik weet het niet zeker. Ik ga gewoon door en probeer het vanaf daar beter te doen. Ik denk het niet. Ik denk dat als ik iets verkeerd doe, ik denk dat ik het gewoon probeer goed te maken. Ik gebruik God daarbij niet. Dat doe ik niet.” Later is hij hierop teruggekomen. Maar daar zwijgen de advertenties over.

De groep Evangelicals for Harris heeft 1 miljoen dollar vrijgemaakt om de campagne te financieren. De adventies zullen de komende drie weken vooral te zien zijn in staten waar de uitslag heel ongewis is.

De advertentie is de tweede keer dat de groep Trump aanvalt met behulp van beelden van Billy Grahams preken. Franklin Graham, de zoon van de evangelist, keurt de campagne af.  Hij heeft het beleid van de voormalige president openlijk gesteund en beweert dat er een „duivelse macht” achter de aanvallen op de Republikeinse kandidaat zit. Volgens Franklin Graham heeft zijn vader in 2016 op Trump gestemd. De zoon van de evangelist noemt de campagne „opzettelijk misleidend”.

Franklin Grahams nicht Jerushah Duford is het oneens met haar oom over Trump. Onlangs suggereerde ze dat Trumpaanhangers ervoor zorgen dat mensen zich afkeren van het christendom. Ze sprak haar steun uit voor zijn tegenstander in de verkiezingen van 2024, vicepresident Kamala Harris.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Verkiezingen VS

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer