BuitenlandVerkiezingen VS
Vance: Trump zal zich tot het uiterste inspannen voor Israël 

Als Donald Trump de verkiezingen wint, zal hij zich tot het uiterste inspannen voor Israël. Dat beloofde J.D. Vance, de Republikeinse running mate, maandagavond tijdens een herdenking van de aanslag door Hamas een jaar eerder.

De Republikeinse kandidaat-vicepresident J.D. Vance. beeld EPA, Jum Lo Scalzo
De Republikeinse kandidaat-vicepresident J.D. Vance. beeld EPA, Jum Lo Scalzo

„Wat er vorig jaar op 7 oktober plaatshad, is schandalig en we moeten vechten om ervoor te zorgen dat zoiets nooit meer gebeurt”, aldus Vance. Hij was maandag de hoofdspreker bij een openluchtbijeenkomst op de National Mall in Washington.

De samenkomst was een initiatief van zestig, voornamelijk christelijke, pro-Israëlorganisaties. De kandidaat-vicepresident zei: „Ik weet dat sommigen in deze menigte christenen zijn, sommigen Joden, sommigen zelfs mensen zonder geloof. Maar we zijn verenigd in de overtuiging dat de goede jongens moeten winnen en de slechteriken verliezen.”

Vance kreeg een staande ovatie en toen hij zei dat „deze oorlog alleen zal eindigen wanneer Hamas zijn wapens inlevert, stopt met vechten en de gijzelaars naar huis laat komen”, begonnen de aanwezigen te scanderen: „Breng ze thuis!”

Gijzelaars

Christenen in het publiek zeiden dat de opmerkingen van Vance hun het gevoel gaven dat de dingen snel zullen veranderen. Een van hen, John McLean uit Mobile (Alabama), vertelde: „Ik geloof dat Trump en Vance allebei gekozen zullen worden en dat dit hele land hierdoor zal veranderen; ik bid ervoor.”

Vorige maand noemde Trump zichzelf een „grote beschermer” van Israël en beweerde zonder uitleg dat de Joodse staat het risico loopt op „totale vernietiging” als de „andere kant” wordt gekozen. Vance maakte maandag een soortgelijke opmerking en zei dat als Amerikanen „op de juiste manier stemmen, het antisemitisme op 5 november in de stembus teniet zal worden gedaan”.

De Amerikaanse verdediging van Israël is voor McLean het belangrijkste thema voor deze verkiezingen. Hij zei daarbij te geloven dat Amerika door God voor Israël is geschapen en „zonder Israël, en zonder onze bescherming van hen, is er geen Amerika”.

Uit een recent onderzoek van Lifeway Research blijkt dat evangelische christenen en aanhangers van Trump vaker dan anderen de positie van een kandidaat op het gebied van buitenlands beleid laten meewegen bij hun stembeslissing.

„Een toekomstige regering-Trump zal Amerikaanse gijzelaars naar huis brengen, waar ze ook worden vastgehouden en wie ze ook vasthoudt” - J.D. Vance, kandidaat-vicepresident VS

Tijdens zijn toespraak bekritiseerde Vance de kreet ”From the river to the sea”, die bij veel pro-Palestijnse protesten te horen is. „Dit is niet alleen een geschil over grondgebied of grenzen. Dit is een oorlog tussen een vreedzame natie en terroristen die het Joodse volk willen uitroeien en de staat Israël voorgoed willen vernietigen”, zei hij. „Amerikanen geloven dat Israël, wij geloven dat de Joodse staat, het recht heeft om te bestaan. En Donald Trump en ik zullen daar elke dag voor vechten als we in het Witte Huis zijn.”

Vance zei ook dat Harris en president Joe Biden „niets hebben gedaan” om gijzelaars uit Gaza terug te halen.

De regering-Biden zou „haar gezag kunnen gebruiken om hen naar huis te brengen” en een toekomstige regering-Trump zal „Amerikaanse gijzelaars naar huis brengen, waar ze ook worden vastgehouden en wie ze ook vasthoudt”, aldus Vance.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer