Binnenland
‘Ultieme poging’ Agema om spoedzorg in Heerlen te houden mislukt

De „ultieme poging” van zorgminister Fleur Agema om de spoedzorg in het ziekenhuis van Heerlen te behouden is niet geslaagd. De verhuizing van de spoedeisende hulp, de intensive care en de acute geboortezorg naar de nevenvestiging in Sittard gaat door. Wel belooft het ziekenhuis een terugkeer in de toekomst mogelijk te houden.

ANP

Agema reisde donderdag op aandringen van de Tweede Kamer af naar Zuid-Limburg om het bestuur van het Zuyderland-ziekenhuis te overtuigen dat de spoedzorg ook in Heerlen kon blijven. De Kamer vroeg haar vorige week nog om daarvoor te zorgen, ook al wierp de minister tegen dat zo’n besluit aan het ziekenhuis is. Het Zuyderland zegt dat het te weinig personeel heeft om de spoedzorg in beide vestigingen open te houden en doorgaan in Heerlen is duurder.

Het ziekenhuisbestuur blijft er wel voor zorgen dat Heerlen de verdwijnende afdelingen ooit weer kan terugkrijgen, zei Agema na het bezoek. „We hebben vandaag ook afgesproken dat hier de bereidheid is om in de architectuur rekening te houden met extra gebouwen waardoor er wel op twee locaties een spoedeisende hulp en een ic kunnen zijn” wanneer het personeelstekort zou zijn opgelost. Ze heeft „er begrip voor dat het ziekenhuis op dit moment, nu de personeelstekorten zo groot zijn, geen twee spoedeisende hulpposten en ic’s op twee locaties open kan houden”.

Het is nu zaak de discussie over de verhuizing achter ons te laten, vindt Agema. Het is „heel belangrijk dat er een positieve sfeer rondom dit ziekenhuis komt. Want dat zorgt ervoor dat je je hier wilt vestigen als arts, als verpleegkundige. En dat is de oplossing”.

Agema hoopt streekziekenhuizen aantrekkelijker te maken voor artsen en verpleegkundigen door die meer financiële zekerheid te geven. Een beter imago van deze ziekenhuizen helpt ook het Zuyderland, hoopt de PVV-minister. Dat moet in de toekomst mogelijk maken dat Heerlen weer gemakkelijker personeel kan vinden en een volwaardig ziekenhuis met volledige spoedeisende hulp, ic en acute geboortezorg terugkrijgt.

„Voor ons was heel belangrijk dat de minister begrip zou hebben voor de koers die we inslaan”, zei Zuyderland-baas David Jongen. „En dat begrip is er. Wij kunnen nu verder en dat is voor mij het allerbelangrijkste.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer