Binnenland
Minister moet nog dit jaar besluiten over gaswinning Waddenzee

Minister Sophie Hermans (Klimaat en Groene Groei) moet voor 1 januari een besluit nemen over de aanvraag van de NAM om gas te mogen winnen onder de Waddenzee bij het Friese Ternaard. Dat oordeelde de Raad van State (RvS) donderdag en om de uitspraak kracht bij te zetten legde de raad een hogere dwangsom op.

ANP

De Raad van State oordeelde in een beroep van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM). De NAM deed in 2019 en 2020 al tien keer een aanvraag voor gaswinning bij Ternaard, zonder dat er een beslissing volgde. Toenmalig staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) gaf eerder dit jaar voorlopig geen toestemming voor de gaswinning. De NAM wil duidelijkheid, want de gaswinning bij Ternaard is nog altijd niet definitief afgewezen of ingewilligd.

De Raad van State begrijpt dat de NAM zo snel mogelijk duidelijkheid wil, maar ziet ook dat het project zorgvuldig moet worden bekeken. De minister krijgt daar van de RvS tot 1 januari 2025 de tijd voor.

De locatie waar de NAM gas wil winnen ligt voor een groot deel onder de Waddenzee. Natuurbeschermingsorganisaties, de provincie Fryslân en ook werelderfgoedcomité UNESCO zijn tegen het project en vrezen de gevolgen van gaswinning onder de Waddenzee. Het Waddengebied staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer