PolitiekAsiel en migratie 

Senaat kritisch over noodrecht, maar geeft nog geen definitief oordeel

Een meerderheid in de Eerste Kamer is kritisch op het voornemen van het kabinet om de asielinstroom in te dammen door het staatsnoodrecht te activeren. Er is echter nog geen uitsluitsel over de vraag of een meerderheid de zogenoemde voortduringswet, die na het activeren van het noodrecht naar het parlement wordt gestuurd, zal wegstemmen.

8 October 2024 16:16Gewijzigd op 9 October 2024 08:17
Marjolein Faber, minister van Asiel en Migratie, tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen in de Eerste Kamer. beeld ANP, Remko de Waal
Marjolein Faber, minister van Asiel en Migratie, tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen in de Eerste Kamer. beeld ANP, Remko de Waal

De Eerste Kamer debatteerde dinsdag over de rijksbegroting en de plannen van het kabinet-Schoof. Centraal in dat debat stond de vraag of het juridisch verdedigbaar is dat het kabinet het noodrecht uit de kast haalt om de asielinstroom in te perken. Het overgrote deel van de oppositie keurt dat voornemen af, mede doordat tot op heden niet is aangetoond dat er daadwerkelijk een crisis is.

„Als je maandenlang de tijd neemt om te onderhandelen of iets een crisis is, dan is dat het beste argument om aan te geven dat er geen crisis is”, zei SP-fractievoorzitter Rik Janssen.

Janssens ambtgenoot Paul Rosenmöller (GroenLinks-PvdA) was dezelfde mening toegedaan. „Behoudens ruzie en irritatie heb ik in ruim honderd dagen nog geen deugdelijke motivering gezien. Is dat niet het beste bewijs dat urgentie ontbreekt?” De fractievoorzitter van de linkse oppositiepartij overweegt een motie die de regering verzoekt af te zien van het noodrechtplan.

De fracties van coalitiepartijen VVD en BBB vinden dat initiatief echter nog te voorbarig. Subtiel waren de bewoordingen die fractievoorzitter Ilona Lagas van BBB koos: „Wij willen ons hard maken om ons te beperken tot moties die gerelateerd zijn aan voorliggende wetgeving.” VVD-fractieleider Edith Schippers koos voor eenzelfde lijn. De senator zei dinsdag eerst de motivatie van het kabinet af te willen wachten. „Wij zullen de crisiswet beoordelen op basis van de motivatie die de regering daarvoor aandraagt”, aldus Schippers.

„Behoudens ruzie en irritatie heb ik in ruim honderd dagen nog geen deugdelijke motivering gezien” - Paul Rosenmöller (GL-PvdA)

De motie van Rosenmöller heeft voor een meerderheid steun nodig van de SGP, maar ook die fractie wil eerst nog afwachten met welke motivering het kabinet komt. Het is „prematuur” om de asielcrisiswet af te wijzen voordat de regering dit voornemen heeft uitgewerkt in een concreet voorstel, liet SGP-Eerste Kamerlid Peter Schalk weten tijdens het debat over de Prinsjesdagplannen. Daarmee blijft de mogelijkheid dat de SGP de kabinetsplannen in de Eerste Kamer in een later stadium alsnog naar de prullenbak verwijst, bestaan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer