Buitenland
Nobelprijs Natuurkunde voor ontwikkelen kunstmatige intelligentie

De Amerikaan John Hopfield en de Britse Canadees Geoffrey Hinton krijgen dit jaar de Nobelprijs voor de Natuurkunde. De computerwetenschappers worden onderscheiden voor hun onderzoek naar neurale netwerken en lerende machines. Dat zijn belangrijke technieken die worden gebruikt voor kunstmatige intelligentie (AI). Het Nobelcomité in Stockholm heeft de toekenning dinsdag bekendgemaakt.

ANP

Hopfield heeft volgens de jury „een geheugen gebouwd dat beelden en andere patronen in gegevens kan opslaan en reconstrueren”. Hinton heeft „een methode bedacht die autonoom eigenschappen in gegevens kan vinden, zoals bepaalde elementen in beelden”.

Hinton stond na de bekendmaking de pers te woord. Hij vergelijkt de opkomst van kunstmatige intelligentie met de Industriële Revolutie van de 18e en 19e eeuw. „Toen overtroffen machines ons in lichamelijke kracht. Nu gaan ze ons overtreffen in intellectuele mogelijkheden. We hebben geen ervaring met iets dat slimmer is dan wij.”

Hinton denkt dat AI de mensheid op veel gebieden kan helpen, bijvoorbeeld in de gezondheidszorg en op de werkvloer. Mensen kunnen met hulp van AI hetzelfde werk in veel minder tijd doen, zegt de wetenschapper. Hij maakt zich wel zorgen dat mensen ooit de controle over AI kunnen kwijtraken, en daarom voelt hij een vorm van spijt. „Onder dezelfde omstandigheden zou ik een volgende keer hetzelfde doen, maar ik ben wel bezorgd dat het gevolg kan zijn dat systemen die intelligenter zijn dan wij de controle overnemen.”

Vanwege zijn zorgen nam Hinton vorig jaar ontslag bij Google. Hij waarschuwde toen ook voor de gevaren van misinformatie door AI. Hij ondertekende een gezamenlijke oproep van honderden topbestuurders van bedrijven in kunstmatige intelligentie, die aandrongen op meer waakzaamheid over de mogelijke gevaren van de technologie.

De winnaars krijgen een medaille en een diploma. Daarnaast mogen ze een bedrag van 11 miljoen Zweedse kronen verdelen, omgerekend bijna 970.000 euro. Dat bedrag komt uit de nalatenschap van de Zweedse zakenman Alfred Nobel, de uitvinder van dynamiet en de grondlegger van de prijzen.

De prijs voor Natuurkunde werd in 1902, 1910, 1913, 1953, 1981, 1984, 1999 en 2010 toegekend aan wetenschappers uit Nederland.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer