Buitenland
Russische troepen bereiken stad Toretsk aan de frontlinie

Russische troepen hebben de rand van Toretsk in Oost-Oekraïne bereikt. De stad in de Donbas is al tien jaar een belangrijke plaats in de frontlinie voor Oekraïne. Sinds 2014 voert het Oekraïense leger er strijd met de Russen. Pro-Russische inwoners in de regio kwamen in dat jaar in opstand tegen de regering in Kyiv.

ANP

„De Russen zijn de oostelijke wijken van de stad binnengetrokken”, meldt een legerwoordvoerder aan de Oekraïense staatsomroep. „De situatie is instabiel en aan alle kanten van de stad wordt gevochten.” Het Russische leger maakte sinds augustus een opmars richting de plaats.

Vorige week bereikten Russische troepen ook het centrum van de stad Voehledar. Ook die stad wordt beschouwd als een strategisch bastion in de industriële Donbasregio in het oosten van Oekraïne. Zowel Toretsk als Voehledar zijn volgens militair analisten belangrijke knooppunten op logistieke routes.

Rusland heeft nu de controle over een vijfde van het Oekraïense grondgebied. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft soldaten opgeroepen om „alles te doen wat ze kunnen” om de opmars van Moskou langs de frontlinie te beteugelen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer