PolitiekPodcast Bellen met Den Haag
Speelt SGP een spelletje rond noodwet?

Geert Wilders blijft benadrukken dat er een noodwet moet komen om verregaande asielmaatregelen te nemen; linksom of rechtsom. Bij een noodwet wordt het parlement tijdelijk op afstand gezet. De ministers kunnen daarna wel door onder andere de Eerste Kamer worden teruggefloten. Als het zover komt, lijkt de opstelling van de SGP cruciaal, maar senator Peter Schalk zegt zijn standpunt nog niet te hebben bepaald. Of is dat spel?

Redactie podcast
Beeld: bewerking RD
Beeld: bewerking RD

Er zijn 38 stemmen nodig wil de noodwet door de Senaat komen. Op PVV en BBB, die samen twintig zetels hebben, kan het kabinet rekenen.  Met de VVD erbij komt de teller op dertig, maar het is volgens politiek redacteur Jakko Gunst nog maar de vraag of alle VVD-senatoren straks voor een noodwet zullen zijn.

Dat de SGP nog geen standpunt heeft ingenomen, heeft volgens Jakko alles te maken met de manier waarop Schalk zijn rol als senator het liefst wil invullen. „Wegblijven bij de waan van de dag en wetgeving pas beoordelen als die in de Eerste Kamer ligt. Zo hoort het ook”, zegt hij.

In de podcast Bellen met Den Haag blikt Jakko ook terug op het debat over het wel of niet naar Nederland halen van Afghaanse bewakers. Vier dagen voordat het aftrad, deed het vorige kabinet hierover een belangrijke toezegging. „Maar omdat dit kabinet andere prioriteiten heeft, hangt de vlag er nu alweer heel anders bij", zegt hij. Volgens hem ziet het er somber uit voor deze Afghanen.

De regering staat in dit debat tegenover de oppositie. En hoewel Tweede Kamerleden van NSC het zichtbaar moeilijk hebben met het standpunt van het nieuwe kabinet, heeft de partij er geen kabinetscrisis voor over.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer