Binnenland
Vitens vaak gebeld over kookadvies, water in supermarkten schaars

Drinkwaterbedrijf Vitens krijgt veel telefoontjes over het kookadvies dat sinds vrijdagavond in Apeldoorn en omstreken geldt. „Klanten weten ons gelukkig goed te vinden”, zegt een woordvoerster. Mensen bellen volgens haar vooral voor bevestiging dat het water uit hun kraan echt veilig is om te drinken nadat het drie minuten is gekookt. Ook vragen mensen bijvoorbeeld of hun huisdieren het water wel kunnen drinken en hoe het zit met tandenpoetsen.

ANP

Eerder zaterdag meldde de Stentor dat de crisislijnen van de getroffen gemeenten overbelast raken. Maar mensen moeten met hun vragen toch echt bij Vitens zijn, zegt de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland. Het waterbedrijf heeft meteen toen het kookadvies werd uitgegeven extra mensen ingezet om alle belletjes van bezorgde klanten te kunnen beantwoorden. Ook zaterdag zitten er „voldoende collega’s” om de telefoon op te nemen, zegt de woordvoerster.

In de supermarkten in en om Apeldoorn is nauwelijks meer water in flessen te krijgen, melden regionale media. Burgemeester Ton Heerts van Apeldoorn zegt tegen de Stentor dat het „absoluut niet nodig” is om water te hamsteren. „En als mensen voor hun gemak dan toch wat extra water willen inslaan: koop dan niet meteen een auto vol, maar houd een beetje rekening met elkaar.” Het kookadvies geeft wel „enig gedoe”, zegt Heerts, vooral voor zorginstellingen en horeca. „Maar laten we eerlijk zijn: meer dan vervelend is het niet.”

Gelre ziekenhuizen in Apeldoorn neemt geen risico’s en gebruikt geen water meer uit de kraan, maar laat watertanks komen waarmee de afdelingen worden bevoorraad. Tegen de Stentor zegt een woordvoerster dat de situatie „niet onoverkomelijk” is, maar wel „vervelend, en het kost geld”.

Het drinkwater in de regio Apeldoorn is vervuild met de poepbacterie E.coli. Het kookadvies geldt naast voor Apeldoorn ook onder andere voor Beekbergen, Klarenbeek, Loenen en Ugchelen. De verontreiniging is vastgesteld op een locatie van Vitens aan de Amersfoortseweg in Apeldoorn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer