Economie
Bedrijven helpen consument met vinden inleverpunten statiegeld

Het bedrijfsleven maakt het voor consumenten makkelijker om inleverpunten voor statiegeldflesjes en -blikjes bij hen in de buurt te vinden. Daarvoor is op de website van Statiegeld Nederland een locatiewijzer opgetuigd. Dat is een kaartje waarop je snel kunt zien waar je moet zijn. Met de stap voorkomen producenten en importeurs van bijvoorbeeld frisdranken dat ze miljoenen euro’s aan dwangsommen moeten betalen.

ANP

Eerder dit jaar dreigde de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) met dwangsommen voor Verpact, de organisatie die namens het bedrijfsleven verantwoordelijk is voor de inzameling en recycling. De wet schrijft voor dat de drankenindustrie minimaal 90 procent van de verkochte flesjes weer inzamelt. Maar die norm haalt Verpact niet. Daarom wil de toezichthouder dat de branche ingrijpt en het voor consumenten makkelijker en aantrekkelijker maakt om de plastic drankflessen in te leveren.

De ILT noemt de nieuwe tool op de website van Statiegeld Nederland een „goede eerste stap”. De dwangsom die aan deze maatregel verbonden was, kon oplopen tot 30 miljoen euro. Deze vervalt nog niet, waarschuwt de inspectie wel. „Als bijvoorbeeld over een maand de inleverpunten niet meer zouden worden bijgehouden, dan kan de dwangsom nog worden verbeurd. Verpact moet dus continu blijven voldoen aan het up-to-date houden van deze website.”

Maar er is nog meer dat het bedrijfsleven moet doen. De ILT had ook vier andere lasten onder dwangsom opgelegd. Die blijven van kracht, waardoor de branche riskeert in totaal nog zo’n 270 miljoen euro te moeten betalen. Zo moeten er meer inleverpunten komen en moet onderzoek gedaan worden naar de hoogte van het statiegeld.

Ook verlangt de inspectie dat de branche uitzoekt wat consumenten vinden van de manier waarop de verschillende inleverpunten het statiegeld terugbetalen en hoe beschadigde flessen ingenomen kunnen worden. „Dit zijn grote ergernissen van consumenten”, stelt de toezichthouder. De genoemde onderzoeken wil de ILT op 1 november dit jaar binnen hebben. De deadline voor een extra 5400 inleverpunten is 1 januari 2027.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer