Binnenland
Kort geding tussen Westerwolde en COA is op maandag 14 oktober

Het kort geding tussen de gemeente Westerwolde, waar Ter Apel onder valt, en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) over het aantal mensen dat in het aanmeldcentrum verblijft, is op maandag 14 oktober. Dat meldt de rechtbank Noord-Nederland, waar de procedure ook plaatsvindt.

ANP

De gemeente had aangekondigd weer een juridische procedure te starten als na 1 september meer dan 2000 asielzoekers in het aanmeldcentrum in het Groningse dorp zouden verblijven. Na die datum is dit negen dagen voorkomen, maar sinds 10 september sliepen er elke nacht weer te veel mensen. Vandaar dat er opnieuw een kort geding plaatsvindt.

Bij een eerdere rechtsgang begin dit jaar bepaalde de rechter dat voor elke keer dat er meer dan 2000 asielzoekers in het aanmeldcentrum waren, het COA een dwangsom kreeg van 15.000 euro met een maximum van 1,5 miljoen euro. Maar ook nadat het maximumbedrag bereikt was, bleef het dus te vol in het aanmeldcentrum. Volgens de gemeente Westerwolde zorgt dat zowel op het terrein als daarbuiten voor druk en overlast en heeft de kwaliteit van opvang eronder te lijden.

Waar de gemeente op inzet is niet bekend, maar burgemeester Jaap Velema zei eerder wel dat het boetebedrag van 15.000 euro per overtreding niet het gewenste effect opleverde. Waarschijnlijk zet de gemeente daarom ditmaal in op een hoger bedrag.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer