Cultuur & boekenOnderzoek
Grof taalgebruik in kinderboek neemt af

In kinderboeken komt minder vaak grof taalgebruik voor. Dat blijkt uit het jaarlijkse kinderboekenonderzoek van de Bond tegen vloeken.

Redactie boeken
beeld RD, Sjaak Verboom
beeld RD, Sjaak Verboom

Dit jaar bevat 25 procent van de kinderboeken geen vloek- of scheldwoorden, tegenover 17 procent vorig jaar. Kees van Dijk, directeur van de Bond tegen vloeken, vindt dit een positieve ontwikkeling: „Het is bemoedigend om te zien dat er meer kinderboeken vrij zijn van grove taal. Wij vinden dat scheldwoorden en vloeken in geen enkel boek thuishoren, zeker niet in een kinderboek. Hoewel er nog ruimte voor verbetering is, zijn we blij met deze ontwikkeling.” Zo’n 58 procent van de kinderboeken bevatte volgens de bond weinig of een milde vorm van grove taal.

De Bond tegen vloeken heeft de tien boeken die bekroond zijn met een Zilveren Griffel onderzocht. Daarnaast werden twee boeken, die genomineerd zijn door de kinderjury, gelezen. De Gouden Griffel ging dit jaar naar het boek ”Het kleine heelal” van Annejan Mieras. In dit boek kwamen enkele bastaardvloeken en negatieve uitlatingen over hemel en schepping voor.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Lezen
Jeugdboeken

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer