live
liveblog midden-oosten
New York Times: Israëlische reservisten verzamelen zich bij grens

Israël heeft de Verenigde Staten geïnformeerd over een geplande grondoperatie in Libanon. Dat bericht de krant The Washington Post op basis van een anonieme bron. Volg de ontwikkelingen in dit liveblog.

Onlineredactie

Advertentie

New York Times: Israëlische reservisten verzamelen zich bij grens
ANP

Israëlische reservisten verzamelen zich op aangewezen plekken in het noorden van hun land, bericht een verslaggever van The New York Times vanuit het gebied. Bij de plaats Kirjat Sjmona in het grensgebied met Libanon reden tientallen militaire voertuigen langs met troepen in gevechtsuitrusting.

De krant bericht ook dat tientallen trucks die logistieke ondersteuning kunnen bieden naar het noorden rijden. Het gaat in sommige gevallen om gepantserde voertuigen. Israël heeft meerdere gebieden aan de grens uitgeroepen tot afgesloten militaire gebieden. De militaire politie heeft controleposten opgezet.

Er wordt rekening gehouden met een Israëlische grondoperatie in Libanon. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt volgens de krant dat de VS door Israël zijn geïnformeerd over „beperkte operaties tegen Hezbollah-infrastructuur aan de grens”.

Bronnen: leger Libanon trekt zich terug bij grens
ANP

De Libanese strijdkrachten verlaten posities bij de zuidelijke grens met Israël, zeggen inwoners en een veiligheidsbron. Een woordvoerder van de strijdkrachten kon niet bevestigen dat militairen zich terugtrekken.

Een Libanese legerbron zegt dat het leger zich „herpositioneert en hergroepeert” nu rekening wordt gehouden met een Israëlische grondoperatie in Libanon. Israël zou volgens berichten in Israëlische en Amerikaanse media met grondtroepen infrastructuur van Hezbollah willen uitschakelen.

De Libanese strijdkrachten staan los van Hezbollah. Die beweging heeft een eigen zwaarbewapende tak met strijders en een omvangrijk raketarsenaal. Hezbollah wordt gesteund door regionale macht Iran.

ANP-509759780.jpg
beeld EPA
Krijgsmacht Israël meldt dat noordelijke gebieden zijn afgesloten
ANP

De strijdkrachten van Israël zeggen dat gebieden in het noorden van het land zijn uitgeroepen tot een afgesloten militaire zone. Het gaat om Metula, Misgav Am en Kfar Giladi. Israëlische en Amerikaanse media hebben bericht dat een Israëlische grondoperatie in buurland Libanon mogelijk aanstaande is.

Premier Benjamin Netanyahu heeft zijn veiligheidskabinet maandagavond bijeengeroepen in een militaire basis in Tel Aviv, bericht nieuwssite Times of Israel. Daar wordt volgens een ingewijde gepraat over de goedkeuring van een inval in Libanon.

Het doel van die grondoperatie zou het verwijderen zijn van infrastructuur van Hezbollah bij de grens. Die groep voert al maanden raketaanvallen uit op Israël en dat heeft geleid tot de evacuatie van mensen uit het noorden van het land. De regering wil hun terugkeer mogelijk maken.

EU vraagt om spoedzitting VN-veiligheidsraad over Libanon
ANP

De Europese Unie roept op tot een spoedzitting van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties over de situatie in Libanon. Dat heeft EU-Buitenlandchef Josep Borrell gezegd na een inderhaast ingelaste telefonische vergadering van EU-ministers van Buitenlandse Zaken.

Borrell is zeer bezorgd over de escalatie in het Midden-Oosten. Hij benadrukte dat Israël het recht heeft om zichzelf te verdedigen, maar dat het land zich ook moet houden aan het internationale oorlogsrecht.

Israël heeft volgens Amerikaanse media de Verenigde Staten ingelicht over zijn voornemen een grondoperatie in Libanon te beginnen. De Israëlische aanvallen in Libanon de afgelopen tijd zouden alleen nog maar zijn bedoeld als voorwerk voor deze operatie. Afgelopen weekend kwamen bij Israëlische aanvallen in Libanon opnieuw tientallen mensen om, onder wie leiders van Palestijnse groeperingen. Israël voert de aanvallen uit omdat het de radicale groeperingen Hamas en Hezbollah wil treffen. Intussen zijn tienduizenden Libanezen op de vlucht geslagen, onder meer richting Syrië.

„De Europese Unie en de lidstaten staan klaar om hun steun voor UNIFIL uit te breiden”, zei Borrell met een verwijzing naar de mede door EU-landen gesteunde VN-vredesmissie in Libanon. Die missie is sinds 1978 onafgebroken aanwezig geweest om onder meer de Libanese regering te steunen in de strijd tegen Hezbollah. Borrell deed ook een oproep aan de Libanese leiders om snel een regering te vormen. „We staan klaar om Libanon te helpen bij het in stand houden van het Libanese staatsapparaat en bij het verhelpen van eventuele geleden schade aan staatsinstellingen.”

Israëlische grondoperatie Libanon mogelijk „binnen enkele uren”
ANP

Een Israëlische grondoperatie in Libanon is mogelijk aanstaande. Een ingewijde zegt tegen het Amerikaanse CBS News dat een inval met grondtroepen binnen enkele uren kan plaatsvinden. Ook zegt een bron tegen persbureau Reuters dat de positionering van de Israëlische troepen wijst op een mogelijk grondoffensief dat aanstaande lijkt.

Ook Amerikaanse media als The Washington Post en CNN hebben bericht dat Israël de VS heeft geïnformeerd over een geplande grondoperatie in Libanon. Zij baseren zich op anonieme bronnen. De inval zou bedoeld zijn om infrastructuur van Hezbollah te vernietigen in het grensgebied.

De VS vrezen volgens een bron van CNN dat een beperkte grondoperatie uiteindelijk kan uitgroeien tot een veel grotere operatie. Die zorgen worden besproken met Israël, meldt de nieuwszender.

President Joe Biden roept opnieuw op tot een staakt-het-vuren na de berichten van de mogelijk ophanden zijnde grondoperatie. Gevraagd of hij ervan af weet en of hij een grondoffensief acceptabel vindt, antwoorde de Amerikaanse president: „Ik ben meer op de hoogte dan jij mogelijk weet en ik voel me er goed bij als ze stoppen.”

Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Defensie zegt dat met Israël nog wordt gesproken „over de beste weg vooruit”.

De autoriteiten in de twee landen hebben formeel niet bevestigd dat er een grondoperatie aankomt. Wel zei de Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant dat een nieuwe fase aanstaande is in de strijd met Hezbollah. Ook heeft premier Benjamin Netanyahu zijn veiligheidskabinet bijeengeroepen in een militaire basis in Tel Aviv, berichten Israëlische media.

Israël voerde de afgelopen tijd zware luchtaanvallen uit op Hezbollah. Het land is al met grondtroepen actief in de Gazastrook, waar het Hamas wil uitschakelen.

Franse minister in Beiroet, wil geen Israëlische grondoperatie
ANP

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Noël Barrot roept Israël op geen grondoperatie in Libanon te beginnen. Hij deed dat in Beiroet, waar hij op bezoek is na de grootschalige aanvallen van Israël.

Barrot pleit voor een staakt-het-vuren in het zuiden van Libanon. De minister adviseert Hezbollah verder „geen acties te ondernemen die mogelijk leiden tot destabilisatie van de regio”. Ook heeft hij meer steun voor het Libanese leger aangekondigd.

Israël bereidt zich mogelijk voor op een grondoffensief in Libanon. Volgens een bron van The Washington Post zou de operatie op korte termijn kunnen beginnen en zijn de Verenigde Staten erover geïnformeerd. Amerika en Frankrijk zijn onlangs met een voorstel gekomen voor een wapenstilstand van 21 dagen, maar Israël heeft dat al verworpen.

Minister Israël: volgende fase conflict met Hezbollah aanstaande
ANP

De Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant heeft gezegd dat de „volgende fase” van het conflict met Hezbollah aanstaande is. Hij deed die uitspraak volgens nieuwssite Times of Israel tijdens een bijeenkomst met burgemeesters van grensgemeenschappen.

„De volgende fase van de oorlog met Hezbollah begint spoedig. Het zal een belangrijke factor zijn bij het veranderen van de veiligheidssituatie”, zei Gallant. Die stelde dat die volgende stap is bedoeld om te zorgen dat geëvacueerde Israëliërs uit het noorden kunnen terugkeren naar hun huizen.

Netanyahu: Israël kan overal in het Midden-Oosten toeslaan
ANP

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft dreigende taal uitgeslagen richting Iran. In een video gericht aan Iraanse burgers waarschuwt hij dat de Iraanse regering hen „elk moment dat verstrijkt dichter bij de afgrond brengt”.

„Laat een kleine groep theocraten uw hoop en dromen niet kapotmaken”, aldus Netanyahu. Hij waarschuwt dat het volledige Midden-Oosten in het bereik ligt van Israël.

Volgens Netanyahu kan Iran sneller ‘vrij’ zijn dan „mensen denken” en dan zal „alles anders” zijn. „Onze twee landen, Israël en Iran, zullen in vrede leven. Iran zal bloeien als nooit tevoren.”

Israël ziet in Iran het grote kwaad. Het overwegend sjiitische land steunt de Libanese Hezbollah, de Palestijnse Hamas en de Houthi’s in Jemen.

Krant: Israël informeert VS over grondoperatie in Libanon
ANP

Israël heeft de Verenigde Staten geïnformeerd over een geplande grondoperatie in Libanon. Dat bericht de krant The Washington Post op basis van een anonieme bron. De operatie zou beperkt zijn in omvang en op korte termijn kunnen beginnen.

De operatie zou bedoeld zijn om infrastructuur van gewapende groepen te verwijderen in het grensgebied. Daarmee moet de dreiging voor de Israëlische gemeenschappen in de buurt van de grens worden weggenomen.

De geplande campagne is volgende bron kleinschaliger dan de Israëlische inval in 2006. Ook toen ging het om een conflict tussen Israël en de door Iran gesteunde Hezbollahbeweging. De strijd tussen die rivalen laaide de afgelopen tijd weer steeds verder op.

De krant The New York Times berichtte dat Israëlische speciale eenheden de afgelopen dagen al korte invallen hebben gedaan in Libanon. Die diende volgens bronnen van de krant om voorafgaand aan een mogelijke grondoperatie alvast inlichtingen te verzamelen over posities van Hezbollah.

Wereld beter af zonder Hezbollah-leider Nasrallah, zegt Blinken
ANP

De wereld is veiliger geworden door de dood van Hezbollah-leider Hassan Nasrallah. Dat zegt de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken, die Nasrallah een „meedogenloze terrorist” noemt.

„De regio, de wereld zijn veiliger zonder hem”, aldus Blinken. De buitenlandminister vindt desalniettemin dat „diplomatie het beste en enige pad” is voor meer stabiliteit in het Midden-Oosten. Volgens Blinken blijven de VS zich inzetten om een staakt-het-vuren tussen Israël en de Palestijnse beweging Hamas te bewerkstelligen.

De VS en Frankrijk zijn onlangs met een voorstel voor een 21-daags staakt-het-vuren tussen Israël en de Libanese groepering Hezbollah gekomen. Maar dat is door Israël verworpen.

Israël voerde vrijdag een aanval uit op de dichtbevolkte buurt Dahiyeh in het zuiden van de Libanese hoofdstad Beiroet waarbij Nasrallah is gedood.

ANP-509776604.jpg
beeld AFP, Saul Loeb
Duitsland evacueert diplomatiek personeel uit Libanon
ANP

Duitsland evacueert niet-essentieel diplomatiek personeel, gezinnen van ambassademedewerkers en burgers met een kwetsbare gezondheid uit Libanon. De Duitse ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie melden dat een A321-vliegtuig van de luchtmacht naar Beiroet is gestuurd.

De Duitse autoriteiten hebben afgelopen weekend een hoger crisisniveau ingesteld voor diplomatieke posten in Beiroet, Ramallah op de Westelijke Jordaanoever en Tel Aviv in Israël. Die Duitse missies blijven nog wel open.

In Libanon bevinden zich zo’n 1800 geregistreerde Duitsers, zegt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken tegen persbureau Reuters. Israël voert in dat land grootschalige luchtaanvallen uit op doelen van Hezbollah.

Libanees leger meldt eerste dode militair door Israëlische aanval
ANP

Het Libanese leger zegt dat een militair maandag is omgekomen door een Israëlische drone-aanval. Het is de eerste keer dat het leger met zo’n melding komt sinds de grootschalige luchtaanvallen in Libanon door Israël een week geleden begonnen.

De aanval was bij een checkpoint in het zuiden van Libanon en zou gericht zijn tegen twee Syriërs op een motor. Ook de militair werd volgens een bron van persbureau AFP daarbij geraakt. Het zou de tweede Libanese militair in ongeveer een jaar tijd zijn die door Israël is gedood.

Hezbollah-topfiguur: Strijd gaat door, snel nieuwe leider
ANP

De vicevoorzitter van de Libanese sjiitische beweging Hezbollah, sjeik Naim Qassem, heeft maandag in een toespraak gezegd dat de beweging zo snel mogelijk een nieuwe leider aanstelt.

Dit was zijn eerste redevoering sinds Hezbollah-leider Hassan Nasrallah vrijdag werd gedood door een Israëlische luchtaanval op zijn schuilplaats in Beiroet. Naim Qassem zei dat Nasrallah met vier anderen om het leven is gebracht. Hij weersprak eerdere berichten dat er meer topfiguren van de beweging werden gedood.

Iran denkt niet aan inzet strijders in Libanon of Gaza
ANP

Iran denkt er niet over om strijders naar Libanon of Gaza te sturen, aldus een woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Iran zal „de criminele daden” van Israël niet onbeantwoord laten, maar Iran is niet uit op oorlog. „Het land zal reageren op een manier dat Israël spijt krijgt. De regeringen van Libanon en van Palestina hebben de noodzakelijke middelen om zich te weren tegen de agressie van het zionistische regime (Israël). Het is daarom niet nodig Iraanse strijders of vrijwilligers te sturen.”

Scherm­afbeelding 2024-09-30 om 13.02.27.png
Foto van Nasrallah in Beiroet. beeld AFP, ATTA KENARE
EU-ministers van Buitenlandse Zaken in spoed bijeen over Libanon
ANP

De buitenlandchef van de Europese Unie roept een spoedvergadering bijeen over de escalatie van de situatie in Libanon. Dat heeft een woordvoerder gezegd.

De telefonische vergadering van ministers van Buitenlandse Zaken is maandag om 17.00 uur. De bijeenkomst is vooral om opvattingen te delen over een mogelijke Europese strategie. Er worden geen besluiten genomen, aldus de Europese Buitenlandse Dienst.

Hamas meldt dood leider in Libanon
ANP

De Palestijnse beweging Hamas meldt de dood van de leider van de groep in Libanon, Fateh Sherif Abu al Amin. Hij is samen met familieleden om het leven gekomen bij een Israëlische luchtaanval op zijn woning in het zuiden van Libanon. Volgens Libanese media gaat het om een luchtaanval bij de Zuid-Libanese havenstad Tyrus.

Scherm­afbeelding 2024-09-30 om 08.37.54.png
Gebouw in Beiroet is zwaar beschadigd na een bombardement. beeld AFP, Fadel ITANI
Kabinet vindt evacuatie Nederlanders uit Libanon nog niet nodig
ANP

Het is nog niet nodig om Nederlanders uit Libanon te evacueren, vindt het kabinet. Ook al maakt het zich „extreme zorgen” over de oorlog tussen Israël en Hezbollah.

Israël voert aanvallen uit op doelen Jemenitische Houthi’s
ANP

Israël voerde zondag aanvallen uit op doelen in de door Houthi’s gecontroleerde delen van Jemen, meldt het Israëlische leger. Deze aanvallen volgden nadat de Houthi’s de afgelopen dagen raketten op Israël hadden afgevuurd. Bij de aanvallen vielen vier doden en raakten 29 mensen gewond, meldt het door de Houthi’s geleide ministerie van Volksgezondheid.

Honderden mensen op de Dam voor protest tegen geweld Gaza
ANP

Honderden mensen zijn zondag op de Dam in Amsterdam bijeengekomen om te protesteren tegen het geweld in Gaza. Vanaf een podium werden onder meer citaten van Palestijnen voorgelezen om het menselijk leed van de aanvallen van Israël te benadrukken.

Libanese premier waarschuwt voor enorme vluchtelingenstroom
ANP

De Libanese waarnemend premier Najib Mikati verwacht dat een grote vluchtelingenstroom op gang komt door de Israëlische aanvallen op zijn land. Hij denkt dat wel een miljoen mensen op de vlucht kunnen slaan, op een bevolking van zo’n 5,5 miljoen.

„Het is de grootste ontheemding die ooit in Libanon heeft plaatsgevonden”, zei Mikati na een noodvergadering van het kabinet.

Nieuwe Israëlische luchtaanvallen op Libanon
ANP

De Israëlische krijgsmacht (IDF) heeft een nieuwe reeks luchtaanvallen op Libanon uitgevoerd. Onder meer het zuiden van de hoofdstad Beiroet is getroffen.

„De afgelopen uren hebben IDF-gevechtsvliegtuigen Hezbollah-doelen geraakt in Libanon, waaronder raketinstallaties die gericht stonden op Israëlisch gebied, wapenopslagplaatsen en terroristische infrastructuur”, meldt het leger in een verklaring.

Scherm­afbeelding 2024-09-30 om 07.28.16.png
Een vrouw leest uit de koran tussen de puinhopen na een bombardement. beeld AFP

Israël voerde ook een „precisieaanval” uit op Dahiyeh, een wijk in het zuiden van Beiroet. Die dichtbevolkte buurt staat bekend als een bolwerk van Hezbollah en is de plek waar de leider Hassan Nasrallah vrijdag werd gedood.

Leger Israël zegt meer dan 20 Hezbollah-leden te hebben gedood
ANP

Volgens het Israëlische leger (IDF) zijn meer dan twintig Hezbollah-leden om het leven gekomen tijdens de luchtaanval waarbij vrijdag Hezbollah-leider Hassan Nasrallah werd gedood. Onder de doden zouden ook enkele naaste medewerkers van Nasrallah zijn, aldus het leger in een verklaring.

Hezbollah bevestigt de dood van commandant Ali Karaki, de Iraanse Revolutionaire Garde heeft bevestigd dat generaal Abbas Nilforoushan is omgekomen. Volgens nieuwszender Al Jazeera zat hij samen met Hezbollahleider Hassan Nasrallah in een bunker toen die werd opgeblazen.

Volgens The Jerusalem Post zijn ook Muhammad Abdel Aal, Imad Awda en Abdoel Rahman Abdel Aal gedood.

Advertentie

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer