BuitenlandBeschermingsstatus wolf
Ondanks akkoord EU-landen geniet wolf voorlopig nog strikt beschermde status

De ministers van de EU-lidstaten gingen donderdag akkoord met het verlagen van de beschermingsstatus van de wolf van ”strikt beschermd” naar ”beschermd”. Een cruciale eerste stap om in de Europese Unie beheersmaatregelen op het roofdier toe te passen.

Een wolf in Hukkajarvi, Oost-Finland. Hoewel de 27 ministers van de EU-lidstaten donderdag akkoord gingen met het verlagen van de beschermingsstatus van het dier, geniet de wolf voorlopig nog zijn strikt beschermde status. beeld AFP, Olivier Morin
Een wolf in Hukkajarvi, Oost-Finland. Hoewel de 27 ministers van de EU-lidstaten donderdag akkoord gingen met het verlagen van de beschermingsstatus van het dier, geniet de wolf voorlopig nog zijn strikt beschermde status. beeld AFP, Olivier Morin

Even een disclaimer: voorlopig geniet de wolf nog zijn strikt beschermde status. Nu de lidstaten akkoord zijn met het verlagen van de beschermingsstatus van het dier, moet Brussel het voorstel tot aanpassing inbrengen bij het secretariaat van de Conventie van Bern. Dat is een internationaal verdrag uit 1979 waarin de beschermde status van de wolf is vastgelegd. Het zogenoemde Permanent Comité vergadert in december.

Op die vergadering moeten ook niet-EU-landen als Albanië en Zwitserland –eveneens aangesloten bij de Conventie van Bern– worden overgehaald om de beschermde status van de wolf te verlagen. Mochten de landen akkoord gaan met de aanpassing, dan is het aan de Europese Commissie (EC) om ook de Europese Habitatrichtlijn –waarin de beschermingsstatus van de wolf in 1992 nogmaals werd vastgelegd– te herzien. Tot die tijd zijn ontheffingen mogelijk om zogenoemde probleemwolven aan te pakken.

Spannend

Met die kanttekening in het achterhoofd was de stemming van de ministers donderdag in de Raad Concurrentievermogen toch wel een cruciale eerste stap. De EC presenteerde in december 2023 het voorstel om de beschermingsstatus van de wolf te verlagen, nadat het Europees Parlement met een resolutie in november 2022 daartoe had opgeroepen. Nadat wolf GW950m de pony van Ursala von der Leyen, Dolly, op haar Duitse landgoed doodbeet, keerde de Commissievoorzitter zich ook tegen de beschermde status van het dier.

Eind vorig jaar kwam de Commissie met het voorstel tot verlaging van de strikt beschermde status van de wolf. Woensdag gingen de permanente vertegenwoordigers van de lidstaten –EU-ambassadeurs– op de Coreper I-bijeenkomst –het hoogste orgaan waar ministerraden worden voorgekookt– akkoord met het voorstel. Donderdag werd dat besluit door de Raad Concurrentievermogen bekrachtigd.

Van tevoren werd de stemming van woensdag als spannend beschouwd. Uiteindelijk stemden alleen Ierland en Spanje tegen verlaging van de beschermingsstatus van de wolf, nadat Luxemburg en Portugal maandag een ommezwaai hadden gemaakt. Duitsland wil alleen de beschermingsstatus van wolven verlagen, maar stelt voor om de strikt beschermde status van andere carnivoren te behouden.

„Het is goed en noodzakelijk dat er meer flexibiliteit komt rondom het beheer van de wolf” - Bert-Jan Ruissen, Europarlementariër voor de SGP

Hoogste tijd

Europarlementariërs reageren verdeeld op het voornemen van de EU-landen om de beschermingsstatus van de wolf te verlagen. SGP-Europarlementslid Bert-Jan Ruissen –mede-initiatiefnemer van de resolutie uit 2022 om de beschermde status van de wolf te verlagen– vindt het „goed en noodzakelijk dat er meer flexibiliteit komt rondom het beheer van de wolf”. Hij noemt het „de hoogste tijd om in te grijpen”.

Ook BBB-Europarlementariër Sander Smit toont zich tevreden. Het besluit is volgens hem „een essentiële eerste stap in het beheren van probleemwolven die landbouwhuisdieren en inmiddels ook mensen aanvallen”.

Europarlementariër Anja Hazekamp van de Partij voor de Dieren vindt het juist een „triest besluit”. Ze zegt dat de wolf „nog steeds kwetsbaar is” en dat het dier een gunstige invloed heeft op de natuur en op ecosystemen.

Ruim 300 natuurorganisaties –waaronder het Wereld Natuur Fonds (WWF)– riepen maandag in een brief de EU-ambassadeurs op tegen het plan te stemmen en noemden het voornemen „politiek gemotiveerd”. Nu de lidstaten toch akkoord zijn gegaan, waarschuwt De Faunabescherming dat een minder strikte bescherming van de wolf „nog geen gelopen race” is. De actiegroep gaat komende maanden lobbyen om de aanpassing van de Conventie van Bern alsnog tegen te houden.

Verspreiding wolf in Europa met locatie roedels in Nederland. In heel Europa leven rond de 20.000 exemplaren. beeld ANP

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer