BinnenlandWolf in Leusden

Buurtbewoner of wolventoerist wacht nieuwe confrontatie met wolf Bram in Den Treek

Het landgoed Den Treek in Leusden is sinds maandag weer open voor publiek. De vraag is niet of er iemand weer een wolf gaat ontmoeten, maar vooral wanneer. En wordt het dan weer een confrontatie met probleemwolf Bram?

2 September 2024 21:07
Het landgoed Den Treek waar onder meer een wolvenpaar met welpen leeft, is weer open voor bezoekers. Op de nabijgelegen camping is vrijdagnacht een schaap doodgebeten. beeld ANP, Vincent Jannink
Het landgoed Den Treek waar onder meer een wolvenpaar met welpen leeft, is weer open voor bezoekers. Op de nabijgelegen camping is vrijdagnacht een schaap doodgebeten. beeld ANP, Vincent Jannink

Den Treek is het domein van mogelijk wel drie wolven plus nog eens vijf welpen . Dat blijkt ook op de parkeerplaats aan de Waterlooweg. Onder het entreebordje van het landgoed hangt een in folie gesealde flyer. Deze kopt: ”Wolvenleefgebied”. Eronder volgt een lijstje tips met wat je wel en juist niet moet doen mocht je een wolf tegenkomen.

De linten en hekken die de afgelopen zes weken het publiek en de wolf bij elkaar vandaan moest houden zijn deze maandagmorgen weggehaald. De gemeente Leusden besloot in juli een noodbevel af te kondigen voor het natuurgebied. Dat gebeurde na een incident op 16 juli waarbij een meisje werd gebeten door een wolf. In hetzelfde gebied zou een hondje zijn verdwenen door een wolf.

De welpen zijn inmiddels vier maanden oud en meer zelfstandig, waardoor experts verwachten dat de ouders minder beschermend zullen zijn.

De incidenten zouden overigens waarschijnlijk door een solitaire wolf zijn veroorzaakt. Het exemplaar heet sinds kort in de volksmond Bram . Dat gebeurde na een filmpje waarin iemand zijn hond Bram terugroept na een aanvaring met de wolf.

„Het zou me niet verbazen als er nu extra mensen komen nu het weer open is” - buurtbewoner Pieter Floor

Drukker

Afgelopen vrijdagmorgen werden gasten van camping De ReCreatie nog gewekt door wolvengehuil. En de moeder met twee welpen zijn zondagavond nog op een steenworp afstand van de parkeerplaats gezien, weet een boa van het landgoed vanachter het stuur van zijn pick-up te vertellen. De buitengewoon opsporingsambtenaar houdt vandaag een oogje in het zeil en deelde afgelopen tijd boetes uit aan mensen die het gebiedsverbod overtraden.  „Het is drukker dan normaal op maandagmorgen”, signaleert de man.

Een van de nieuwsgierigen is de gepensioneerde buurtbewoner Pieter Floor die langs de parkeerplaats wandelt. Hij hoopt maar wat graag op een ontmoeting met het roofdier. „Ik ben heel benieuwd naar de wolf. Als ik hem tegen was gekomen, had ik hem gedag gezegd. Nee, ik ben niet bang voor het beest.”

Hij verwacht wolventoerisme in Den Treek. „Het zou me niet verbazen als er nu extra mensen komen nu het weer open is.”

Beren

Floor is nog niet uitgepraat of er draaien twee auto’s de parkeerplaats op. Uit een ervan stappen Ab Voskamp en Jenny Palm uit Maarn. Voskamp houdt zijn Swarovski-verkijker omhoog. „Vogelaars!” Het stel had gehoord dat de afsluiting voorbij was en komt wandelen. „We komen dus niet om de wolf te spotten. Sterker nog. Ik heb er pas al een gezien. Tussen Stameren en Doorn, niet ver hiervandaan.”

En als ze er toch eentje ontmoeten? Jenny: „Dan houden we afstand en maken we ons groot. Dat is precies dezelfde routine als wat je moet doen als je beren tegenkomt. Daar hebben we al ervaring mee tijdens hikes in Canada.”

Een wandelaar met hond op landgoed Den Treek. beeld ANP, Ramon van Flymen 

Zwaar gevecht

Tussen het gras tsjirpen de krekels. Een bonte specht tikt driftig op een dode stam op zoek naar lunch. De paarse heide die hier en daar bloeit, begint alweer wat bruin te worden.

Over een bospaadje –uit het voorheen afgesloten gebied– komt Jan Eijsbouts aangelopen, samen met drie andere kwieke tachtigers. Hij houdt zijn Nordic walking stokken omhoog. „Ja, ik heb een wolf gezien. Het was een zwaar gevecht. Het bloed zit nog aan de stokken”, grapt hij. Sinds de coronatijd loopt hij met zijn kameraden twee keer per week door dit gebied, maar een wolf zagen ze nog nooit.

Anders is dat voor Hilda Stork, die nabij het Vogelmeer loopt. „Het was afgelopen maart”, vertelt ze terwijl ze haar zwarte poedel Nacho commandeert te gaan zitten. „Dat was dus nog voor alle sensatie begon. Het liep gelukkig goed af. Mijn hond bleef rustig en de wolf vertrok vanzelf.”

Sinds die tijd is een wandeling in Den Treek minder ontspannen voor Stork. „Misschien niet zo logisch, want de kans dat ik de wolf nog een keer tegen het lijf loop is natuurlijk klein. Toch merk ik dat ik meer om me heen kijk. Ook loop ik alleen nog over de brede paden.”

Ze vindt het een goede zaak dat het gebied weer opengaat. „We moeten leren samenleven met de wolf. Hondeneigenaren moeten hun dier hier al verplicht aanlijnen, maar dat is nu extra van belang.”

Genieten

Meer zuidelijk op het landgoed hurkt persfotograaf Vincent Rietveld om een van de slagbomen van landgoed Den Treek op de gevoelige plaat vast te leggen. „Ik had meer drukte verwacht”, vertelt Rietveld die hoopte om iets opvallends te kunnen fotograferen. Het werden uiteindelijk plaatjes met een zonovergoten heide en een sereen bos.

Op Camping en Kampeerboerderij ’t Boerenerf is het minder rustig. Bij eigenaar Gerard Donselaar zit de schrik er nog goed in. Vorige week vrijdagochtend vond hij een van zijn schapen opengereten in zijn wei. Hij toont een foto waarbij de ingewanden van het schaap eruit komen. „Erg heftig. Twee lammeren zijn helemaal verdwenen.”

„De dieren die overlast veroorzaken moeten ze maar verdoven en ergens in Polen uitzetten” - wandelaar Annemieke Lampe

Een paar dagen ervoor bivakkeerde een kinderkamp nog in dezelfde wei, vertelt Donselaar. „Het schaap lag op zo’n 20 meter van de gasten. Heel dicht bij de camping dus. Sommige kampeerders zijn een beetje angstig.”

Met de opening van het landgoed is hij tevreden. „Dat is een goede zaak. Al heeft de afsluiting ons om precies te zijn slechts één annulering opgeleverd. Iemand uit België wilde in Den Treek gaan mountainbiken. Dat ging dus niet door.”

Wandelaar Annemieke Lampe uit Amersfoort maakt zich niet druk om de wolf. Ze vindt de heisa overdreven. „Doorgaans is de wolf bang voor ons. De dieren die overlast veroorzaken moeten ze maar verdoven en ergens in Polen uitzetten.”

Ze is vooral blij weer door de bossen en over de heide van Den Treek te kunnen struinen. „Ik kom hier genieten van de natuur”, zegt ze terwijl ze een diepe teug boslucht insnuift. „Al generaties komt mijn familie hier. Het virus is ook op mij overgeslagen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer