Gastland klimaattop schiet volgens analyse zelf ernstig tekort
Het klimaatbeleid van Azerbeidzjan, het gastland van de VN-klimaattop in november, krijgt van onafhankelijke onderzoekers een dikke onvoldoende. Wetenschappers van Climate Action Tracker (CAT) beoordelen de klimaatplannen van het land dat de zogeheten COP29 organiseert als „kritiek onvoldoende”. Dat is de laagste categorie.
Terwijl de meeste landen hun doelen stap voor stap aanscherpen, heeft Azerbeidzjan zijn klimaatdoelen op zo’n manier aangepast, dat het volgens CAT neerkomt op een flinke afzwakking. Het land streefde tot vorig jaar nog naar 35 procent minder uitstoot van broeikasgassen in 2030, ten opzichte van 1990. Dit doel is in de vorig jaar „geüpdatete” doelstellingen niet meer te vinden. In de laatste versie staat alleen een nieuw doel, voor 2050: in dat jaar wil de regering in Bakoe de uitstoot met 40 procent hebben verlaagd. Daar is bovendien een voorwaarde aan verbonden: het land verlangt „voldoende internationale steun” om het te halen, zowel in de vorm van financiering als via „overdracht van technologie”.
Volgens CAT hoort het land nu tot „een kleine groep” die in strijd handelt met een basale afspraak uit het Klimaatakkoord van Parijs. Daarin staat dat landen hun nationale doelen nooit mogen afzwakken.
De regering van Azerbeidzjan vindt de eigen verduurzamingsplannen zelf „behoorlijk ambitieus”. Het land heeft echter ook plannen voor het opschroeven van de olie- en gaswinning, onder meer om in te spelen op de toenemende vraag van Europese landen. Sinds de Russische inval in Oekraïne zijn zij naarstig op zoek naar andere gasleveranciers.
CAT beoordeelt volgens een vaste methodiek in hoeverre het klimaatbeleid van landen voldoet aan de afspraken. Ze kijken naar de doelen die landen opstellen om hun uitstoot van broeikasgassen te verlagen. Een ander uitgangspunt is dat landen die in de loop der jaren de meeste broeikasgassen de lucht in hebben geblazen, hun uitstoot nu ook het snelst moeten verminderen.
De onderzoekers schatten dat de uitstoot van Azerbeidzjan met 20 procent zal stijgen tot 2030. Een vermindering met 59 procent ten opzichte van 1990 zou volgens hen op zijn plaats zijn.
Om bij CAT in de hoogste categorie te komen, moeten landen hun klimaatbeleid in lijn brengen met het doel om de opwarming onder de 1,5 graad te houden. Daar voldoet geen enkel land aan. In de categorie ‘bijna voldoende’ staan negen landen, waaronder Costa Rica, Kenia, Nigeria en Noorwegen.