MuziekMuziekstuk
Onbekend werk Mozart gevonden

Onderzoekers hebben recent een tot nu toe onbekend werk van Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) gevonden. Deze Serenade in C duurt twaalf minuten.

Redactie muziek
Wolfgang Amadeus Mozart. beeld RD
Wolfgang Amadeus Mozart. beeld RD

Het betreft een kopie van de oorspronkelijke compositie, die deel uitmaakt van de collectie van Carl Ferdinand Becker. Het muziekstuk bevindt zich in een muziekbibliotheek in Leipzig. Het werk is afgelopen zaterdag in deze Duitse stad uitgevoerd. Donderdag klonk het al in de Oostenrijkse stad Salzburg.

De recent ontdekte Serenade in C. beeld Gemeentelijke bibliotheken Leipzig

De compositie voor strijktrio kreeg de titel ”Ganz kleine Nachtmusik”. Het werk bestaat uit een mars en zes korte delen. Het stuk kwam boven water tijdens het samenstellen van een nieuwe editie van de zogeheten ”Köchel-Verzeichnis”, waarin alle werken van Mozart zijn gerubriceerd. De onderzoekers denken dat Mozart het werk tijdens zijn tienerjaren schreef en dat de kopie ervan rond 1780 is gemaakt.

In Trouw plaatst Ton Koopman vraagtekens bij de toeschrijving van het gevonden werk aan Mozart. Hij noemt de stijl van de compositie te algemeen voor Mozart. Volgens de musicus componeerde Mozart als tiener al behoorlijk lange stukken. Sowieso veel langer dan de korte deeltjes van de gevonden senerade, aldus Koopman.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Kunst en Cultuur

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer