OpinieCommentaar

Keus van CDU en CSU voor kanselierskandidaat Merz is goed

CDU-voorzitter Friedrich Merz wordt namens de Duitse Union van CDU en CSU de kanselierskandidaat voor de Bondsdagverkiezingen van volgend jaar. Dinsdag deelde Merz dit samen met de Beierse minister-president en CSU-leider Markus Söder mee. De officiële bekendmaking is volgende week.

Hoofdredactie
20 September 2024 14:14
CDU-voorzitter Friedrich Merz tijdens een persconferentie in Berlijn, Duitsland. beeld AFP, Tobias Schwartz
CDU-voorzitter Friedrich Merz tijdens een persconferentie in Berlijn, Duitsland. beeld AFP, Tobias Schwartz

Voor Merz moet de kandidaatstelling een late genoegdoening zijn tegenover de vroegere CDU-bondskanselier Angela Merkel. Nadat hij in 2002 het onderspit moest delven tegen Merkel in de strijd om het fractievoorzitterschap, verdween hij geleidelijk uit de politiek. Toen Merkel zes jaar geleden aankondigde niet opnieuw voor het voorzitterschap van de CDU beschikbaar te zijn, keerde Merz terug op het politieke toneel.

In 2021 verloor Merz de verkiezingen om het partijleiderschap van de CDU nog van Armin Laschet. Toen Laschet kansloos de Bondsdagverkiezingen verloor en terugtrad, werd Merz partijleider. Nu gaat hij als kanselierskandidaat de verkiezingen in. Een droom gaat hiermee voor hem in vervulling.

Dat CDU en CSU voor Merz hebben gekozen is volstrekt logisch. Hij is het die de CDU na het verkiezingsdebacle van drie jaar geleden weer heeft opgebouwd. De partij is meer een eenheid dan het in Merkels laatste jaren was.

Merkel schoof met de partij meer naar het politieke midden op. Merz noemt de CDU een middenpartij, maar vaart een conservatieve koers. Dat blijkt uit het beginselprogramma dat eerder dit jaar is aangenomen en waarin duidelijk de ideeën van Merz zichtbaar zijn. De CDU spreekt zich uit voor een rigider asielbeleid en voor kernenergie. De rooms-katholieke Merz pleit ook voor een heropleving van de christelijke waarden.

In de peilingen gaan op dit moment de christendemocraten met 35 procent aan kop. Tweede staat de extreemrechtse AfD met 17 procent. De regeringspartijen SPD, FDP en de Groenen komen samen niet verder dan 30 procent.

Het is volkomen terecht dat de christendemocraten nu Merz als kanselierskandidaat naar voren schuiven. Zou Söder een betere keus zijn geweest? Omdat hij gewetenloos kan zijn, wordt hij in Beieren wel een hond genoemd. Bovendien roept hij de ene dag dat kernenergie prima is, maar de volgende dag moet hij er niets van hebben. De partijtop is ook niet vergeten dat hij zich drie jaar geleden niet kon neerleggen bij de keus voor Laschet. Die moest de verkiezingsstrijd aangaan met de andere partijen en met Söder.

Merz staat er daarentegen om bekend dat hij betrouwbaar is. Als hij eenmaal iets zegt, doet hij het ook. Maar van hem moet ook worden gezegd dat hij driftig is en ongenuanceerd kan zijn. En dat kan hem opbreken. Het is om die reden dat er binnen de CDU twijfel was over zijn kandidatuur.

Om zijn conservatieve standpunten zullen de linkse media Merz tot en met de dag van de Bondsdagverkiezingen aanvallen. Dat gebeurt nu al. Het is zaak dat hij het hoofd koel houdt, maar de CDU-kandidaat moet erop rekenen dat het niet makkelijk zal worden.

Het commentaar vertolkt de mening van het Reformatorisch Dagblad en is geschreven door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer