Podcast Sprekend RD
Hoe houd je thuiszitters bij de les?

Duizenden leerplichtige leerlingen gaan niet naar school. Deze jongeren brengen hun tijd niet op school, maar thuis door. Wat is hiervan de oorzaak? Wat wordt eraan gedaan? Redacteur Linda den Hollander, een drietal ouders en twee docenten van Qura, een klas voor thuiszitters, praten hierover in de podcast Sprekend RD.

Redactie podcast
beeld RD
beeld RD

„Een slimme meid”, zegt haar moeder over haar dochter. „Ze heeft autisme, twijfelt bij alles wat ze doet, het is nooit goed genoeg. Als er dan te veel op haar afkomt, blokkeert ze en dat heeft uiteindelijk geleid tot thuiszitten.” Uit gesprekken met ouders blijkt dat als kinderen te maken hebben met bijvoorbeeld dyslexie of ADHD, school onderkent dat deze problemen spelen. Maar er is ook begrip dat scholen in het voortgezet onderwijs niet altijd de passende zorg kunnen bieden.

De Pieter Zandt Scholengemeenschap is jaren geleden gestart met Qura, een klas voor thuiszitters. De docenten Hans Smits en Aline van den Dool vertellen over hun aanpak. Andere scholen werken samen met De Combi; op de Edese locatie van Eleos wordt daar zowel onderwijs als behandeling aangeboden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer