Binnenland
Nieuwe ongelakte asielstukken gaan niet over ‘noodknop’

In nieuwe ongelakte stukken die het kabinet donderdagavond heeft gepubliceerd, staat geen nieuwe informatie over het gebruik van noodwetgeving. Een geagiteerde oppositie drong erop aan dat premier Dick Schoof ook delen van documenten openbaar maakte die eerder op de dag nog met grote stukken zwarte lak naar de Kamer gingen. Maar zoals de premier aangaf, staat er geen nieuwe informatie over de noodknop die staat beschreven in de artikelen 110 en 111 van de Vreemdelingenwet.

ANP

Wel staan er andere interessante punten in de stukken, zoals wat bewindspersonen wilden in onderhandelingen over het regeerprogramma. Veelal gaat het over de gevolgen van de strengere asielplannen die in werking worden gezet als de noodknop is ingedrukt.

„Concept hoofdstuk twee gaat op veel punten verder dan het hoofdlijnenakkoord”, schrijven ambtenaren bijvoorbeeld in een advies dat onder de lak tevoorschijn is gekomen. Ze maken zich zorgen om „een aanzienlijke beperking van de grondrechten van asielzoekers” zoals het inperken op toegang tot de rechter en het recht op de persoonlijke levenssfeer.

In een ander stuk staat: „Evident is dat tal van aangekondigde maatregelen een significante beperking van de grondrechten van asielzoekers vormen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer