Binnenland
VluchtelingenWerk positief over zelf organiseren opvang gemeenten

Dat gemeenten onderzoeken of en hoe zij asielopvang in eigen beheer kunnen organiseren ziet VluchtelingenWerk Nederland als „een positieve ontwikkeling”, zo liet de organisatie donderdag weten. Volgens VluchtelingenWerk biedt de spreidingswet „hier ruimte voor” en zorgt die ervoor „dat er een structurele oplossing komt voor de chaos in de asielopvang”.

ANP

Eerder donderdag werd bekend dat meerdere gemeenten, waaronder Staphorst, onderzoek doen naar het zelf organiseren van langdurige asielopvang.

Volgens VluchtelingenWerk kunnen gemeenten ervoor kiezen of ze de opvang zelf organiseren, met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) of met een andere partij. „Dit stimuleert kleinschalige opvang, midden in de wijk en dicht bij lokale voorzieningen.”

Volgens de organisatie is het niet alleen goed voor de integratie van asielzoekers en vluchtelingen, maar ook voor de samenleving. „Het belangrijkste is dat er zo snel mogelijk permanente opvanglocaties bij komen, zodat de schrijnende situatie waarin asielzoekers en vluchtelingen verkeren zo snel mogelijk beëindigd wordt.”

Het COA zei donderdag dat een tiental gemeenten zelfstandige opvang overweegt, hoewel veel nog onduidelijk is.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer