Binnenland
VluchtelingenWerk noemt negatief advies ambtenaren ‘glashelder’

Het advies van ambtenaren aan het kabinet over het eventuele uitroepen van een asielnoodwet is „glashelder”, stelt VluchtelingenWerk Nederland. „Er is geen sprake van buitengewone omstandigheden die het rechtvaardigen om staatsnoodrecht te gebruiken.” En dus is de poging van het kabinet-Schoof voor het uitroepen van de wet „onrechtmatig”, aldus de organisatie.

ANP

VluchtelingenWerk noemt het bovendien „onvoorstelbaar” dat het kabinet kiest om „via een onrechtmatige weg maatregelen in te voeren die het zorgvuldig opgebouwde Nederlandse asielsysteem zullen ontwrichten en de uitvoeringsproblemen zullen verergeren”. De organisatie roept de nieuwe ministers en staatssecretarissen op een „betrouwbare overheid” te zijn, te kiezen „voor goed bestuur” en te stoppen „met plannen bedenken die het asielsysteem verder afbreken en onrust onder asielzoekers en de samenleving verhogen”.

Het nieuwe kabinet van PVV, VVD, BBB en NSC wil de noodwet gebruiken om ‘het strengste asielbeleid ooit’ te realiseren. Uit openbaar gemaakte stukken bleek donderdag tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen dat ambtenaren tegen de asielcrisiswet adviseerden. Ze noemden de plannen „democratisch en rechtsstatelijk niet aanvaardbaar”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer