Binnenland
MiGreat: ‘fijn’ dat ambtenaren beamen dat asielnoodwet niet kan

„De overheid hoort zich aan de eigen wetten te houden, fijn dat ambtenaren dat ook zo zien.” Zo reageert hulporganisatie MiGreat op het negatieve advies van ambtenaren van het ministerie van Binnenlandse Zaken aan het kabinet over het plan om via een asielcrisiswet snel een strenger asielbeleid door te voeren. Volgens de ambtenaren is dat „democratisch en rechtsstatelijk niet aanvaardbaar”.

ANP

MiGreat vindt dat er „geen enkele reden” is om te spreken van een asielcrisis, wel is er volgens de organisatie „politieke onwil” om vluchtelingen op te vangen of de problemen op de woningmarkt op te lossen. Daarbij benadrukt MiGreat dat Nederland „relatief weinig” vluchtelingen opvangt. „Nederland heeft gewoon de plicht om mensen opvang te bieden en kan dat ook, maar zowel gemeenten als het kabinet weigeren om plekken beschikbaar te stellen.”

De gemeente Westerwolde wil niet reageren op het negatieve oordeel van de ambtenaren over het gebruik van een noodwet. Ter Apel valt onder die gemeente en daar staat het aanmeldcentrum voor asielzoekers dat al tijden overvol is. Ook de Vereniging van Nederlandse Gemeenten wil niet reageren op de adviezen van de ambtenaren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer