Buitenland
Eerste vaccinaties tegen mpox in Afrika

In Rwanda zijn voor het eerst mensen in Afrika gevaccineerd tegen mpox. Volgens de Afrikaanse gezondheidsdienst Africa CDC hebben zo’n driehonderd mensen die tot een risicogroep behoren en bij de grens met Congo wonen een vaccin gekregen.

ANP

Congo is het epicentrum van de uitbraak, met ruim 22.000 besmettingen en meer dan zevenhonderd doden. Volgens het Africa CDC beginnen de vaccinaties in dat land „in de eerste week van oktober”.

De uitbraak is nog „niet onder controle”, zegt directeur Jean Kaseya. „We hebben nog steeds een toename van het aantal besmettingen en dat baart ons allemaal zorgen.” De afgelopen week stierven veertien mensen aan het virus, eerder bekend als apenpokken. „Genoeg is genoeg, we moeten dit stoppen”, aldus Kaseya.

Veel landen hebben vaccins gedoneerd aan Afrikaanse landen en het Africa CDC is druk bezig met het opzetten van de vaccinatiecampagnes, maar dat is lastig door de slechte staat van de infrastructuur in Congo.

Het Europees geneesmiddelenbureau (EMA) heeft donderdag ook het vaccin goedgekeurd voor jongeren tussen 12 en 17 jaar. Dat heeft het Africa CDC nog niet gedaan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer