Economie
Britse en Turkse centrale banken houden rentetarieven onveranderd

De Bank of England en de Turkse centrale bank hebben hun rentetarieven onveranderd gelaten. Beide besluiten waren conform de verwachting van economen. De Britse centrale bank hield de rente in het Verenigd Koninkrijk onveranderd op 5 procent. In augustus werd de Britse rente nog voor het eerst sinds 2020 verlaagd, met een kwart procentpunt.

ANP

De rente in Turkije bleef opnieuw ongewijzigd op het hoge niveau van 50 procent om de torenhoge inflatie in het land te bestrijden. De kosten van het levensonderhoud in Turkije zijn in augustus wel sterk afgenomen, waarmee de eerdere forse renteverhogingen effect lijken te hebben. De Turkse centrale bank begon het rentetarief in juni 2023 te verhogen en bracht deze geleidelijk van 8,5 procent naar 50 procent.

De Turkse inflatie kwam afgelopen maand uit op 52 procent, tegen 62 procent in juli. Ondanks die afkoeling ligt de inflatie nog altijd ruim tien keer hoger dan de officiële doelstelling van de centrale bank.

De Britse inflatie bedroeg in augustus 2,2 procent en bleef daarmee boven de doelstelling van 2 procent van de Bank of England. Gouverneur Andrew Bailey van de Bank of England verklaarde in een toelichting op het rentebesluit dat de centrale bank voorzichtig moet blijven om de rente „niet te snel en te sterk te verlagen”, aangezien de inflatie nog altijd boven de doelstelling ligt.

De beleidsbepalers van de Britse centrale bank waren niet unaniem over het rentebesluit. Acht van de negen bestuurders stemden voor het handhaven van de rente en een bestuurder had liever een verdere verlaging gezien.

Ook de Noorse centrale bank hield de rente donderdag onveranderd, op 4,5 procent. Dat is het hoogste niveau sinds 2008. De Norges Bank gaf daarbij aan pas op zijn vroegst in het eerste kwartaal van 2025 een geleidelijke verlaging van de rente te voorzien. De Noorse centrale bank houdt de rente hoog om de Noorse kroon te steunen, die dit jaar flink in waarde is gedaald. Woensdag verlaagde de Amerikaanse centrale bank voor het eerst in vier jaar de rente. De Europese Centrale Bank schroefde vorige week al voor de tweede keer dit jaar de rente terug.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer