Buitenland
Oekraïne geeft ruim 300 plaatsen een nieuwe naam

Meer dan driehonderd plaatsen in Oekraïne hebben een nieuwe naam gekregen, meldt The Kyiv Independent. Het gaat om plaatsnamen die tijdens de Russische heerschappij zijn bedacht en Kyiv wil met de massale hernoemingen afstand nemen van het Russische verleden.

ANP

„Werkelijk historisch”, aldus parlementariër Roman Lozynsky. Hij vindt dat het parlement deze beslissing al had moeten nemen toen Oekraïne in 1991 onafhankelijk werd van de Sovjet-Unie. „Dit had 33 jaar geleden moeten gebeuren. De namen die Moskou ons honderden jaren lang heeft opgelegd gaan eindelijk de prullenbak in.” Lozynsky zegt dat plaatsen nu weer hun historische naam terugkrijgen, of een geheel nieuwe naam aannemen die is bedacht door lokale gemeentes.

Een dorp in de regio Charkiv heette bijvoorbeeld Krasnohrad, verwijzend naar het Russische woord voor de communistische kleur rood. Vanaf nu zullen de Oekraïners het dorp Berestyn noemen, vernoemd naar de rivier Berestova.

De laatste jaren hebben de Oekraïners al vaker afstand genomen van plaatsnamen met een Russisch of communistisch verleden. Zo is in 2016 Artemivsk veranderd in Bachmoet en Dnipropetrovsk in Dnipro. De Oekraïense regering begon in dat jaar ook een internationale campagne om de hoofdstad Kyiv te noemen, in plaats van de Russische spelling Kiev.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer