Buitenland
Gemeente op Mallorca test drones als hulp voor strandwacht

De gemeente Santanyí in het oosten van Mallorca test drones die de strandwacht moeten helpen bij het redden van zowel lokale inwoners als toeristen. De onbemande toestellen, die kilometerslange afstanden kunnen afleggen, bevatten luidsprekers en hebben reddingsvesten bij zich die in noodgevallen worden afgeworpen.

ANP

Volgens de Spaanse vereniging van strandwachten vonden dit jaar tot eind augustus 24 verdrinkingsgevallen plaats in de eilandengroep de Balearen, waarvan achttien aan de kust van Mallorca. Strandwachten roepen al langer op tot maatregelen, bijvoorbeeld een uitbreiding van het toezicht tot in de avond en ook in maart en november.

Er wordt in Santanyí getest met ondersteuning in de vorm van drones, waarbij de piloot zowel Spaans als Engels spreekt. Het bedrijf General Drones uit Valencia begon eind augustus met een proef die tot 26 september duurt. Het afwerpen van reddingsvesten is vooralsnog niet nodig geweest. Santanyí heeft 15.000 euro uitgetrokken voor de test. Andere gemeenten op Mallorca, waaronder Palma, hebben ook interesse.

Burgemeester Maria Pons verwelkomde de proef vorige maand bij de presentatie van de drones, aldus lokale media. Ze zei dat andere gemeenten reddingsdrones al inzetten en dat Santanyí ervan overtuigd is dat ze een „geweldig hulpmiddel” zullen zijn. De burgemeester zei dat de veiligheid van de inwoners en toeristen een van de hoogste prioriteiten is.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer