Economie
Chip- en techbedrijven stuwen AEX na forse renteverlaging VS

De AEX-index op het Damrak ging donderdag stevig omhoog. Vooral de chipbedrijven ASMI, Besi en ASML lieten mooie koerswinsten zien. Ook fintechbedrijf Adyen en techinvesteerder Prosus gingen flink vooruit. Beleggers verwerkten het besluit van de Federal Reserve om de rente in de Verenigde Staten met een half procentpunt te verlagen. De Amerikaanse centrale bank wil daarmee de economie ondersteunen. Het was de eerste renteverlaging door de Fed sinds 2020. Vooral snelgroeiende techbedrijven profiteren van de lagere leenkosten.

ANP

De AEX noteerde in de ochtendhandel 0,9 procent hoger op 900,32 punten. De hoofdindex verloor een dag eerder nog 0,9 procent. De MidKap klom 1,3 procent tot 896,92 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt wonnen tot 1,3 procent. Londen steeg 1 procent, voorafgaand aan het rentebesluit van de Bank of England dat later op de dag bekend wordt gemaakt.

De forse renteverlaging is een ongebruikelijke eerste rentestap voor de Fed. In het verleden werd de rente meestal in kleinere stappen van een kwart procentpunt bijgesteld. Fed-voorzitter Jerome Powell gaf wel aan dat de financiële markten niet moeten verwachten dat de verlaging met een half procentpunt „het nieuwe tempo” zal zijn. De volgende rentestappen zullen volgens hem per vergadering worden bekeken.

ASMI, Besi en ASML stegen tot 1,6 procent. Adyen en Prosus wonnen tot 2,8 procent. Telecomconcern KPN voerde de schaarse dalers aan met een min van 0,5 procent.

In de MidKap steeg Air France-KLM ruim 3 procent. De kenners van de Franse bank BNP Paribas Exane haalden de luchtvaartcombinatie van de verkooplijst af. Metalenspecialist AMG won dik 5 procent, na de opening van een raffinaderij voor lithiumhydroxide in Duitsland. Lithiumhydroxide wordt gebruikt voor accu’s voor elektrische auto’s.

In Frankfurt daalde Commerzbank dik 1 procent. Topman Andrea Orcel van de Italiaanse bank UniCredit heeft een overnamebod op de Duitse branchegenoot uitgesloten, omdat het een „agressieve zet” zou zijn. Vorige week werd bekend dat UniCredit een belang van 9 procent heeft genomen in Commerzbank. Dat wakkerde de speculatie aan op een volledige overname van de Duitse bank door UniCredit (plus 0,7 procent).

De euro was 1,1149 dollar waard, tegen 1,1118 dollar een dag eerder. Amerikaanse olie klom 0,6 procent in prijs tot 71,34 dollar per vat. Een vat Brentolie werd 0,7 procent duurder op 74,14 dollar.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer