Binnenland
Amsterdam steekt geld in reiniging, jeugdzorg en energietransitie

Amsterdam gaat extra geld steken in onder meer stadsreiniging, jeugdzorg, de energietransitie en betaalbare woningen. Om de plannen te kunnen betalen gaan lasten voor huizenbezitters omhoog. Dat maakte wethouder Hester van Buren (Financiën) donderdag bekend bij de presentatie van de Amsterdamse begroting van 2025.

ANP

Volgens Van Buren is het aanpakken van afval op straat „een absolute prioriteit”. Er wordt 13 miljoen euro extra vrijgemaakt en de eerder genomen maatregelen om de stad schoon te houden worden verlengd. Per jaar gaat er 24 miljoen euro extra naar jeugdzorg en is er 13 miljoen euro voor bepaalde jeugdzorgtrajecten naast de reguliere jeugdzorg.

Amsterdam wil niet meer van gas, olie en steenkool afhankelijk zijn en in 2050 moet het energienet in de hoofdstad drie keer zoveel stroom vervoeren als nu. Daarom gaat er per jaar 15 miljoen euro extra naar de energietransitie, bovenop de 50 miljoen euro die bij de Voorjaarsnota al was vrijgemaakt. Ook trekt het college jaarlijks 10 miljoen euro uit „om bouwprojecten vlot te kunnen trekken en de bouw van betaalbare woningen mogelijk te blijven maken”.

Om de investeringen te kunnen betalen, gaat de onroerendezaakbelasting (ozb) op jaarbasis met gemiddeld 86 euro per woning aanzienlijk omhoog: van 313 naar 399 euro. De afvalstoffenheffing blijft de komende twee jaar wel gelijk.

De hoofdstad steekt ook extra geld in zaken waar het Rijk op bezuinigt. Zo legt het college tot 2027 jaarlijks 3 miljoen euro extra bij voor kunst en cultuur en komt er extra geld voor het opvangen van ongedocumenteerden, „om te voorkomen dat deze mensen op straat belanden”. Daarnaast reserveert de gemeente 100 miljoen euro om andere tegenvallers vanuit het Rijk op te vangen, zoals de bezuiniging op het regionale openbaar vervoer in de grootste steden. „Best een grote klap”, aldus Van Buren, die verder zegt „erg teleurgesteld” te zijn in de gepresenteerde kabinetsplannen.

Waar vorig jaar nog zorgen waren over het gat van 40 miljoen euro op de begroting, het zogeheten ravijn, is de begroting nu sluitend. „Dat doet het college door zelf 23 miljoen euro per jaar te besparen op zaken zoals de openbare ruimte, re-integratie en de eigen organisatie.” De schuld komt eind dit jaar uit op 6,9 miljard euro en stijgt naar 8,9 miljard euro in 2028. Volgens de wethouder past dit binnen een verantwoorde schuldontwikkeling.

De gemeenteraad moet zich nog buigen over de begroting.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer