Binnenland
Waterschappen halen doel om in 2025 energieneutraal te zijn niet

De Nederlandse waterschappen wilden in 2025 energieneutraal zijn, maar in de Klimaatmonitor van de Unie van Waterschappen staat dat dit doel niet gehaald wordt. Dit is onder meer te wijten aan netcongestie, strengere waterkwaliteitseisen en politieke discussies over groene energie zoals zonne- en windenergie.

ANP

Energieneutraal houdt in dat de waterschappen evenveel stroom opwekken als gebruiken. Ze willen nog steeds in 2035 klimaatneutraal zijn, wat zou betekenen dat er netto geen broeikasgassen worden uitgestoten. In 2050 willen de waterschappen volledig circulair zijn op het gebied van energie, wat betekent dat alleen nog hernieuwbare energiebronnen worden gebruikt.

Biogas uit rioolwaterslib en windenergie zijn de voornaamste energiebronnen voor de waterschappen. Het afgelopen jaar hebben ze 8,2 procent meer groene energie gebruikt, terwijl de CO2-uitstoot met 14 procent is afgenomen in 2023.

In het afgelopen jaar hebben de waterschappen 8 procent meer energie verbruikt, hoewel het doel is om minder energie te gaan verbruiken. De Unie van Waterschappen schrijft dit grotendeels toe aan de inzet van gemalen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer