Binnenland
BBB tegen eigen minister: spaar varkens- en kippenboer in mestplan

BBB-leider Caroline van der Plas vraagt minister en partijgenoot Femke Wiersma (Landbouw) om varkens- en kippenboeren te ontzien in de mestplannen die zij onlangs presenteerde. Om de mestcrisis tegen te gaan worden dierrechten afgeroomd, maar volgens Van der Plas is dat oneerlijk voor boeren die varkens of pluimvee houden: zij hebben hun zaken al op orde, vindt de BBB-leider.

ANP

Om een mestcrisis te voorkomen, moeten boeren dierrechten afromen bij handel ervan. Voor koeien geldt 30 procent, voor varkens 25 procent en voor pluimvee 15 procent. Van der Plas noemt de keuze van Wiersma om dierrechten af te romen „pijnlijk”. Toch wil ze benadrukken dat ze „respect” heeft voor Wiersma.

Wiersma’s plan lijkt op dat van haar voorganger Piet Adema. De Raad van State was ook kritisch over de bijdrage die de varkens- en kippenboeren moesten leveren. Ook was de Raad sceptisch dat de plannen toereikend zouden zijn om een mestcrisis af te wenden.

Nederland had een uitzondering van Brussel op het beperkt uitrijden van mest, maar verloor die omdat het water te vies was. Daardoor mogen boeren steeds minder mest uitrijden. Overschotten moeten zij afvoeren en dat kost veel geld. Als er niet genoeg gebeurt, zullen boeren failliet gaan. Ook dreigt er een „generieke korting”, wat inhoudt dat boeren bijvoorbeeld 10 procent van hun dieren moeten wegdoen. Van der Plas dreigde de politiek te verlaten als het ooit tot zo’n gedwongen krimp komt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer