Economie
Wall Street eindigt licht lager na rentebesluit Federal Reserve

De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag licht lager gesloten, nadat de Federal Reserve de rente met een half procent had verlaagd. Wall Street had na het rentebesluit een korte opleving, maar zakte weg tijdens de toespraak van Jerome Powell. Volgens de Fed-voorzitter moet niet worden verondersteld dat de verlaging met een half procentpunt „het nieuwe tempo” zal zijn.

ANP

Powell zei dat de Fed „vergadering voor vergadering” nieuwe besluiten zal nemen. „We kunnen versnellen als het nodig is, we kunnen vertragen als het nodig is en we kunnen pauzeren als het nodig is.” De renteverlaging door de Fed was de eerste sinds 2020. De vorige keer dat de Fed de rente wijzigde was in juli 2023. Toen ging de rente omhoog naar het hoogste niveau sinds 2001.

De centrale bank hield de rente ruim een jaar lang op dat hoge niveau om er zeker van te zijn dat de inflatie zich weer richting de doelstelling van 2 procent zou bewegen. Vorige week bleek dat de inflatie in de VS in augustus is afgekoeld tot 2,5 procent, van 2,9 procent een maand eerder. Dat is het laagste niveau sinds februari 2021.

De Dow-Jonesindex noteerde bij het sluiten van de markt 0,3 procent lager op 41.503,10 punten. De brede S&P 500-index eindigde ook 0,3 procent lager, op 5618,26 punten. Techgraadmeter Nasdaq verloor eveneens 0,3 procent en sloot op 17.573,30 punten.

AT&T verloor 0,2 procent. Het grote Amerikaanse telecomconcern heeft ermee ingestemd om 13 miljoen dollar te betalen in een schikking met de Amerikaanse toezichthouder FCC. De waakhond deed onderzoek naar AT&T om een groot datalek vorig jaar. Daarbij kwamen gegevens van bijna 9 miljoen klanten op straat te liggen, waaronder creditcard- en burgerservicenummers.

Amazon daalde 0,2 procent. Het webwinkelconcern heeft bekendgemaakt de uurlonen van Amerikaanse magazijnmedewerkers te verhogen met minstens 1,50 dollar. De verhoging voor honderdduizenden werknemers gaan deze maand in, waardoor het gemiddelde basisloon stijgt naar meer dan 22 dollar per uur. Ook ontvangen de medewerkers een abonnement op Prime, Amazons verzend- en streamingdienst. De investering in de lonen en arbeidsvoorwaarden kost het bedrijf ongeveer 2,2 miljard dollar.

De handel in Tupperware Brands lag de gehele handelsdag stil. De verkoper van plastic vershoudbakjes en kookaccessoires heeft faillissement aangevraagd. Het concern gaf in 2022 al aan te twijfelen over zijn voortbestaan door de hoge schulden van de onderneming.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer