Binnenland
OM: soevereinen spraken over oppakken burgemeesters

In de strafzaak tegen een groep mannen die het soevereine gedachtegoed zouden aanhangen, heeft het Openbaar Ministerie woensdag gezegd dat de verdachten onderling spraken over het oppakken van burgemeesters en gezagsdragers. De verdachten volgden trainingen in Deventer, waarmee ze zich wilden bekwamen in zelfverdedigingstechnieken, zei de officier van justitie woensdag in de rechtbank in Rotterdam.

ANP

Het OM verdenkt vier mannen van het voorbereiden van een terroristisch misdrijf en deelname aan een terroristische organisatie. Ze waren lid van Common Law Nederland Earth, later opgegaan in de Volksraad. Soevereinen zijn mensen die zich afkeren van de overheid en andere instituties, een klein deel van hen is bereid geweld te gebruiken.

Common Law Nederland Earth zou een radicale minderheid binnen de groep soevereinen vormen. De leden daarvan hielden zich volgens het OM bezig met de oprichting van lokale milities en spraken over het aanhouden van ambtenaren en arrestatie van gezagsdragers om ze af te leveren bij een volkstribunaal, stelde de officier van justitie. De burgemeester van Deventer, Rob König, werd specifiek als doelwit genoemd in onderlinge chats. Ze communiceerden in een groep op Telegram, maar kwamen ook fysiek bij elkaar en handelden in wapens, „met de bedoeling om een gewelddadige confrontatie aan te gaan met gezagsdragers”.

De strafzaak begon deze zomer met twee verdachten: een 25-jarige man uit de Overijsselse gemeente Olst-Wijhe en een 45-jarige man uit Deventer die in april op heterdaad werden betrapt bij de overdracht van drie vuurwapens. Dat gebeurde op een parkeerplaats in Heeten, een dorp in de gemeente Raalte. Later vond de politie in de woningen van de mannen meer vuurwapens. In totaal zijn vijftien wapens in beslag genomen. De overige vier verdachten werden in juli aangehouden.

„Uiteraard komt dit aan”, laat König weten in een reactie op de dreiging. „Tegelijkertijd toont dit aan dat ons systeem functioneert zoals het hoort.” De burgemeester zei het „te betreuren dat deze personen zich tegen de samenleving keren. Mijn inzet als burgemeester is erop gericht dat burgers het vertrouwen in de samenleving behouden.” Over eventuele veiligheidsmaatregelen doet hij geen uitspraken „vanwege de lopende rechtszaak”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer