Buitenland
Milieuorganisaties voeren weer klimaatzaak tegen Duitse overheid

Duitse milieuorganisaties beginnen opnieuw een rechtszaak omdat ze hun overheid tot ambitieuzer klimaatbeleid willen dwingen. Dat lukte voorstanders van scherpere doelstellingen in 2021 al eens, maar de laatste jaren zien Greenpeace en Germanwatch veranderingen in het klimaatbeleid die hen niet bevallen. Ze hebben daarom met steun van 54.000 burgers een nieuwe zaak aangespannen bij het Constitutioneel Hof in Karlsruhe.

ANP

Hetzelfde hof sprak destijds uit dat de regering toekomstige generaties opzadelde met een „oneerlijke last” door te weinig te doen tegen klimaatverandering. De regering van toenmalig bondskanselier Angela Merkel besloot daarop onder meer dat Duitsland in 2045 klimaatneutraal moet zijn, vijf jaar eerder dan tot dan toe het doel was. Nederland mikt op 2050. Klimaatneutraliteit wil zeggen dat een land geen broeikasgassen, zoals CO2 en methaan, meer toevoegt aan de atmosfeer.

Volgens de advocaten van de eisers moet de uitstoot van alle sectoren „op tijd omlaag”. Met recente veranderingen in de Duitse klimaatwet wordt „precies het tegenovergestelde” bereikt. Ze zijn onder meer niet te spreken over een nieuwe benadering, waarin bepaalde sectoren tijdelijk ontzien kunnen worden.

Voorheen moest iedere sector jaarlijks aan bepaalde uitstootdoelen voldoen. Lukte dat niet, dan moest het ministerie dat over die sector gaat snel een verbeteringsplan opstellen. In de nieuwe aanpak hoeft dat niet meer per sector en staat de totale uitstoot van de hele economie voorop. Pas als twee jaar op rij de daling van de algehele uitstoot niet op schema ligt, moet de overheid bijsturen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer