BinnenlandGeneratie Z
Nederlandse jongeman minder conservatief dan gedacht

Nederlandse jongemannen zijn minder conservatief dan vaak gedacht. Opvallend: over homoseksualiteit en abortus denken ze wél behoudend.

Andrew Tate (in grijs pak) is een conservatieve influencer die sommige jongemannen als voorbeeld zien.  beeld EPA, Robert Ghement
Andrew Tate (in grijs pak) is een conservatieve influencer die sommige jongemannen als voorbeeld zien. beeld EPA, Robert Ghement

Ze zijn massaal lid van de jongerenorganisatie van FVD, zijn enthousiast over de denkbeelden van de conservatieve influencer Andrew Tate en zien wel wat in een terugkeer naar oude waarden. Dat beeld rijst soms over jonge mannen in Nederland. Ze zouden conservatief zijn, in tegenstelling tot jonge vrouwen.

Maar uit nieuw onderzoek van Ipsos I&O, in opdracht van EW Magazine, blijkt dat mannen uit generatie Z helemaal niet zo conservatief zijn als het heersende beeld soms impliceert. Het onderzoeksbureau keek hierbij naar stemgedrag, ideologische zelfinschatting en naar de mening van jongeren op gebieden als seksualiteit en gender, medische ethiek en klimaat. Generatie Z omvat in dit onderzoek jongeren van 18 tot 24 jaar oud.

Zo’n 32 procent van de mannen uit deze leeftijdscategorie zou op dit moment op een rechts-conservatieve partij (PVV, BBB, FVD, JA21 of SGP) stemmen, blijkt uit het onderzoek. Dat is relatief weinig ten opzichte van de hele mannelijke bevolking. Daarvan stemt vier op de tien rechts-conservatief. Bij de jonge vrouwen gaat dit om 28 procent. Jonge mannen stemmen dus iets conservatiever, maar het verschil tussen de geslachten is niet groter dan in andere generaties.

Ook schatten jonge mannen zichzelf niet veel conservatiever of rechtser in dan hun vrouwelijke leeftijdsgenoten.

Gevraagd naar hun mening over allerlei zaken, valt wel op dat jonge mannen op sommige punten opvallend conservatief antwoorden. Zo antwoordt 65 procent van de jonge mannen bevestigend op de stelling ”Ik vind het normaal als twee mensen van hetzelfde geslacht verliefd op elkaar zijn”. Dat is een meerderheid, zou je kunnen zeggen. Maar bij de jonge vrouwen gaat het om 83 procent, een gat van 18 procent. Ook bij de mannen uit alle andere leeftijdscategorieën is meer instemming met deze stelling.

Eenzelfde trend is zichtbaar bij de stelling ”Abortus moet alleen toegestaan zijn in geval van verkrachting of als de moeder gevaar loopt”. Hierop antwoordt 25 procent van de jonge mannen bevestigend, meer dan de mannen uit elke andere leeftijdscategorie. Bij jonge vrouwen gaat het om 8 procent.

Voor het onderzoek ondervroeg Ipsos I&O ruim 400 jongeren in de leeftijd van 18 tot 24 jaar, naast een representatieve steekproef onder de gehele bevolking. In eerdere studies was het aantal jongeren steevast te klein om harde uitspraken te doen, zegt Asher van der Schelde, een van de auteurs.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer