MuziekLiederen
Molukse religieuze liederen opgenomen en online te beluisteren

Jip Lensink nam in het kader van haar promotieonderzoek een aantal Molukse religieuze liederen op. De muziek is online te beluisteren.

Redactie muziek
Jip Lensink. beeld molukseliederen.hdcvu.nl
Jip Lensink. beeld molukseliederen.hdcvu.nl

De Molukse protestantse kerk kent een unieke zangcultuur, volgens Lensink. Deze kenmerkt zich bijvoorbeeld door een langzame, slepende, glijdende stijl, de natuurlijke vierstemmigheid en de begeleidende fluit- en blaasmuziek.

Lensink onderzoekt de rol van religieuze zangteksten voor de identiteitsvorming van Molukse protestanten in Nederland en nam een aantal liederen op. Zij werkte hiervoor samen met de Molukse protestantse gemeenschap in Nederland en met het HDC Centre for Religious History aan de Vrije Universiteit Amsterdam onder leiding van professor Fred van Lieburg.

Het archief bevat enkele van de meest geliefde en iconische Molukse liederen die van grote historische en emotionele betekenis zijn voor generaties Molukkers. Daarnaast bevat het archief een collectie authentieke composities. De liederen zijn gecomponeerd door eerste-generatie dirigenten en worden gezongen door lokale koren.

In het online geluidsarchief zijn de liederen als audiobestanden te beluisteren. Ook is er informatie beschikbaar over de liederen, koren en componisten. De geluidsfragmenten vormen een kleine dwarsdoorsnede van het muzikale landschap van de Molukse protestantse kerk. Naast de nu opgenomen liederen zijn er op de site drie cd’s met Molukse muziek aanklikbaar.

Migranten- en internationale kerken hebben volgens Lensink een belangrijke plaats in het Nederlandse christelijke landschap. De Molukse protestantse kerk heeft een vier eeuwen lange geschiedenis vanwege de koloniale relatie tussen Nederland en de Molukken.

Meer informatie: molukseliederen.hdcvu.nl

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer