BinnenlandNieuw Sociaal Contract
NSC-leider Omtzigt doet tijdelijk stap terug 

NSC-leider Pieter Omtzigt ontbreekt volgende week bij het belangrijke debat over de plannen voor volgend jaar die het kabinet op Prinsjesdag presenteert. Hij doet „even een stap terug” en laat zich vervangen door Nicolien van Vroonhoven, de vicevoorzitter van de NSC-fractie.  Dat meldt Omtzigt op X.

Onlineredactie
Pieter Omtzigt tijdens een debat. beeld ANP, Robin Utrecht
Pieter Omtzigt tijdens een debat. beeld ANP, Robin Utrecht

„Het afgelopen jaar is buitengewoon intensief geweest en dat betekent dat ik, om gezondheidsredenen, de komende weken meer op de achtergrond werk en even minder in de spotlight”, schrijft Omtzigt die drie jaar geleden als CDA-kamerlid al eens enige tijd uit de roulatie was door een burn-out.

Huilbuien

Haagse bronnen meldden de afgelopen weken dat de onderhandelingen in de coalitie over de begroting voor volgend jaar door het gedrag van Omtzigt veel langer duurde dan gedacht. De NSC-leider zou de gesprekken met huilbuien en woedeuitbarstingen onnodig onder druk hebben gezet.

De verhalen voedden de zorgen die bij sommige NSC’ers al leefden over de gezondheid en de gemoedstoestand van hun politiek leider, meldde EW Magazine woensdag op basis van ingewijden. Kort na het verschijnen van dat artikel maakte Omtzigt zijn besluit bekend.

Terugkeer

Vicefractievoorzitter Nicolien van Vroonhoven (NSC) benadrukt dat haar partijleider Pieter Omtzigt slechts tijdelijk een stap terug doet. Hij keert terug als leider van de NSC-fractie en de partij. Ondanks berichten hierover staat zijn partijleiderschap „geenszins” ter discussie, aldus Van Vroonhoven. De politica neemt de komende weken zijn taken over.

„We hebben een bizar jaar gehad”, zegt van Vroonhoven, en wijst daarbij op het oprichten van de partij, de campagne en de formatie. „Op een gegeven moment is de beker een beetje leeg. Dus hij neemt even een beetje gas terug.”

Van Vroonhoven: „Ik sta hier echt als vicefractievoorzitter. Zodra hij weer op kracht is, voegt hij zich gewoon weer in.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer