BinnenlandAsielzoekers
Zo leidde nepadvocaat Farshad H. de IND om de tuin. „Zeg dat uw man u op basis van de islam kon verkrachten”

Farshad H. gaf zijn cliënten 100 procent garantie op een verblijfsvergunning. In ruil daarvoor moesten zij duizenden euro’s betalen. Hoe ging H. te werk? „U moet zeggen dat uw kind is afgenomen op basis van de islam.”

Berendien Tetelepta en Hanke van den Broeken ND
10 September 2024 08:42
Een Iraanse man leest uit een Bijbel. Niet alle bekeringsverhalen zijn echt. beeld Henk Visscher
Een Iraanse man leest uit een Bijbel. Niet alle bekeringsverhalen zijn echt. beeld Henk Visscher

Vanuit een kantoor in Eindhoven deed Farshad H. zich jarenlang voor als juridisch adviseur. Volgens zijn nog bestaande LinkedIn-profiel heette zijn kantoor ”Hope & Iala”. Uit gegevens van de Kamer van Koophandel blijkt dat deze eenmanszaak in 2020 is uitgeschreven uit het handelsregister. Hij schrijft dat de taak van zijn kantoor is om de zaak van cliënten „eerlijk en objectief te evalueren, en u de beste mogelijke opties te bieden”.

H. gebruikte twee aliassen, blijkt uit rechtbankstukken. In sommige gevallen had hij al contact met zijn ‘cliënten’ terwijl ze nog in Iran waren, andere mensen kwamen pas bij hem terecht toen ze al in Nederland waren. Zowel via-via als door middel van advertenties wist hij Iraanse asielzoekers te trekken – omdat hij Farsi sprak, was hij voor hen een aantrekkelijke raadsman.

Op zijn Facebookpagina profileert Farshad H. zich als criticaster van het Iraanse regime. In het Farsi schrijft hij regelmatig berichten over gebeurtenissen in Iran. Twee dagen na de dood van de Iraanse president Ebrahim Raisi bij een helikoptercrash, afgelopen mei, schreef H. niet blij te kunnen zijn, omdat Raisi „tot het laatste moment van zijn leven geen spijt had van zijn misdaden”.

Asielverhaal

Voor veel geld verkocht H. asielverhalen aan de asielzoekers die bij hem aanklopten. In ruil daarvoor gaf hij hun 100 procent garantie op een verblijfsvergunning. Daarvoor vroeg hij forse bedragen: uit onderzoek van de Koninklijke Marechaussee bleek dat H. tonnen heeft verdiend met zijn praktijk.

De adviseur gaf Iraniërs die hij ‘hielp’, twee opties voor een asielverhaal: ofwel ze waren bekeerd tot het christendom dan wel afvallig geworden van de islam, ofwel ze waren homoseksueel en daarom onveilig in Iran. Het overgrote deel van zijn cliënten koos voor de eerste optie. H. schotelde hun daarna een verhaal voor dat ze in hun hoofd moesten stampen, en oefende met hen hoe ze moesten antwoorden op vragen van de IND.

Zo gaf H. een Iraanse vrouw informatie over evangeliseren en over het Oude en Nieuwe Testament, blijkt uit rechtbankverslagen. In een telefoongesprek met de Iraanse, getapt door de politie tijdens het onderzoek, noemt H. redenen die ze kan aandragen voor haar afkeer van de islam: „Ik heb de Koran niet gelezen, maar op basis van de islam is mijn kind van mij afgenomen, ik heb de Koran niet gelezen, maar op basis van de islam kon mijn man mij verkrachten en mij dwingen te gehoorzamen.”

Droom

Een andere asielzoeker krijgt van H. een kant-en-klare reden voor haar afvalligheid. „U moet zeggen dat u op uw werk veel dingen zag en daarover had u veel vragen. Dat bijvoorbeeld een meisje tijdens een hardloopwedstrijd een hidjab moest dragen, terwijl zij juist licht gekleed moet zijn. U kunt zeggen dat een keer een meisje onwel is geworden vanwege de warmte; het was in de zomer. Dat u er last van had dat de meisjes die willen sporten, niet als een jongen vrij konden zijn.”

Meerdere asielzoekers die een verhaal bij H. kochten, verklaarden dat zij een droom kregen waardoor ze christen werden. Een andere asielzoeker kreeg van H. te horen dat ze naar een homoclub moest gaan.

Het startsein van het strafrechtelijk onderzoek naar Farshad H. was de melding van een tolk in 2017. De vertaler was aanwezig bij het verhoor van een Iraanse verdachte die was aangehouden voor het bezit van een vals document. De tolk had het verhaal van de verdachte vaker gehoord, en wist ook van een persoon die valse verblijfsdocumenten regelde voor Iraanse asielzoekers.

Een groot onderzoek –Ambrose genoemd– kwam op gang, wat resulteerde in de aanhouding van H. in 2018. In 2020 werd hij veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf en een verbod om de komende vijf jaar zijn beroep uit te oefenen. Eind 2023 werd hij in hoger beroep opnieuw schuldig bevonden aan mensensmokkel. Omdat zijn zaak al jaren liep, heeft H. zijn straf inmiddels uitgezeten. Zijn verblijfsvergunning is ingetrokken en hij verblijft momenteel in Australië.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer