BinnenlandFoto-expositie
Psalmenproject fotograaf Sjaak Verboom in Sneek vernield

Het psalmenproject van fotograaf Sjaak Verboom in het centrum van Sneek is vernield. Verboom reageert teleurgesteld en strijdvaardig.

Fotograaf Sjaak Verboom. beeld Jacqueline van Oosterom
Fotograaf Sjaak Verboom. beeld Jacqueline van Oosterom

Het project Sneeker psalmen, bestaande uit negentien bijna levensgrote portretfoto’s op de Oud Kerkhof, is in de nacht van donderdag op vrijdag omvergetrokken. Op de foto’s staan negentien inwoners van Sneek met een psalm die ze zelf hebben gedicht. De foto’s zijn geprint op zeildoek en gespannen tussen een frame van stalen buizen.

De koster van de Martinikerk informeerde de fotograaf vrijdagochtend over de vernieling. Eén doek zit onder de graffiti, de andere zijn met frame en al omvergegooid, zegt koster Roelof Dijkstra. De fotograaf heeft de schade zelf nog niet kunnen vaststellen.

Jan Brandsma. beeld Sjaak Verboom

Verboom is „erg teleurgesteld”, maar ook „strijdvaardig”. De initiatiefnemer moet naarstig op zoek naar een oplossing. „Mogelijk kunnen we de doeken in het theater of in de kerk tentoonstellen.” De Sneeker psalmen zouden tot en met 20 september te zien zijn.

De fotograaf had vooraf „echt rekening gehouden” met het feit dat vernieling van het project een mogelijkheid was. „Alles van waarde is weerloos. Ik merk dat dit project resoneert in de samenleving, of je gelovig bent of niet. Maar dat de zaak al na zes dagen is gesloopt, is triest.” Of Verboom aangifte gaat doen weet hij nog niet. „Ik wil er eigenlijk een slinger aan geven, zodat het feit dat het project vernield is, de inhoud juist gaat versterken. Een soort van omdenken.” Hoe weet hij nog niet.

Koster Dijkstra ontdekte de vernieling vrijdagochtend. „Schandalig. Ik heb hier geen goed woord voor over.” Voor hem staat het vast dat hier sprake is van vandalisme. „Geen twijfel mogelijk. Jongeren halen ook bloembakken aan lantaarnpalen naar beneden. Blijkbaar heeft de jeugd niet veel te doen.” De koster slaat de doeken zolang op in de Noordbeuk van de kerk. „Daar staan ze veilig.”

Aan Sneeker psalmen doen negentien inwoners uit alle sociale lagen van de Friese gemeente mee, onder anderen de burgemeester, een predikant, een docent, een sociaal ontheemde, een ondernemer en een pastoor. Hun functie of status staat echter niet vermeld, omdat die voor dit project niet relevant is. Het gaat om het hart van de persoon, legt Verboom uit in RDMagazine. „Dan maakt het niet uit of je bedelaar bent of koning.”

„Alles van waarde is weerloos” - Sjaak Verboom, fotograaf

Sjaak Verboom (1957), gespecialiseerd in portretfotografie en documentaire fotografie, werkte jarenlang voor het Reformatorisch Dagblad. Hij is onder andere bekend door zijn fotoproject Biblebelt dat is aangekocht door het Catharijneconvent.

Zie ook RDMagazine.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer